nieuws

Windturbines in stadstoren goed voor Bouw Award 2005

bouwbreed

utrecht – Door – zeer gedurfd – windturbines te plaatsen in de sleuf van een kantoor/woontoren voor de Alkmaarse herstructureringswijk Overstad, hebben studenten van de hogeschool INHolland de Bouw Award 2005 gewonnen.

Vier windturbines in een als een venturi gevormde sleuf in een kantoor/woontoren, zowel architectonisch als technisch is het een gedurfd ontwerp. De moed van Randy Sinnema, Tjeerd Hellinga en Jan Davelaar, alle drie afgestudeerd aan de Hogeschool Alkmaar, is beloond met een eerste prijs in de categorie Bouw van de door gespecialiseerd uitzendbureau Vitae georganiseerde Bouw & Civiel Award 2005.

Met hun ontwerp WindINHolland geven de studenten op hun manier gestalte aan het Kyoto-verdrag. Het project is in samenspraak met hogeschool INHolland bedacht voor duurzame invulling van het Alkmaarse stadsdeel Overstad. Het gebouw moet ongeveer de helft van de benodigde elektriciteit halen uit de stedelijke windenergie.

In de categorie Civiel ging de eerste prijs naar het project Kademuren in Beweging, een drijvende kademuur die is bedacht door Tim Schmidt en Jelle Visserman van de Hogeschool Den Bosch. Het ponton is ontworpen voor de bulkkade aan de Julianahaven in de Groningse Eemshaven, maar kan wellicht breder worden ingezet op plaatsen waar schepen groter worden en gezocht wordt naar goedkopere kadeconstructies.

Reageer op dit artikel