nieuws

Wijkenwaaier inspireert herstructurering

bouwbreed Premium

den haag – Herstructureringswijken mogen probleemwijken zijn, ze bieden ook kansen. Met dat idee liet het ministerie van VROM een werkje maken met inspirerende voorbeelden. Het resultaat van deze opdracht, 56 keer kijken opent de ogen.

Zeker nu sloop-nieuwbouw niet meer geldt als het favoriete recept, is het zaak te zoeken naar alternatieven om wijken aantrekkelijker te maken, weet G. van Asseldonk, een van de makers. “We willen de kansen en mogelijkheden laten zien om de wijken op basis van het bestaande een aantrekkelijk onderdeel van de stad te maken.”

Tal van interessante plannen zagen het licht; ideeën waarmee gemeenten, corporaties, ontwikkelaars of bewonersorganisaties overal hun voordeel kunnen doen. In een bundel zijn ze bijeengebracht. “We hebben gekozen voor de vorm van een verfwaaier, waarin naar eigen smaak kan worden gezocht naar een inspirerend voorbeeld.”

De 56 voorbeelden dienen niet als blauwdruk, onderstreept ze, “maar als inspiratiebron om op een andere manier naar mogelijkheden te kijken”.

Portiekwoningen

Zo valt het oog op de te restaureren portiekwoningen in de Utrechtse wijk Hoograven, die kort geleden nog uit de gratie leken. Het gaat om een aantal blokken die door architect Gerrit Rietveld zijn ontworpen.

De woningblokken zijn in beeld als onderdeel van de Rietveldroute die al door Utrecht voert. Twee woningen kunnen worden samengevoegd tot een museum. De overige worden dan verkocht of verhuurd aan mensen die graag een originele �jarenvijftigwoning� hebben.

Ook andere wijken blijken zo hun eigen sterke punten te hebben, waarop kan worden voortgeborduurd. Zo blijkt een vernieuwd winkelcentrum in Amsterdam-Noord een geschikte uitvalsbasis voor Amsterdammers die in het Waterland willen gaan fietsen. Met een rijwielzaak waar mensen fietsen kunnen huren en een café met terras waar voorafgaand aan de tocht een lunchpakket kan worden besteld.

Andere ideeën zijn onder meer de verplaatsing van het theaterevenement Parade van de binnenstad van Utrecht naar de kanaaloever in de wijk Kanaleneiland, een �jongerenlagerhuis� in een moskee in de Haagse wijk Transvaal en de vestiging van een reeks grand-cafés in Rotterdams zuidelijke tuinsteden “waar je de lekkerste koffie van Rotterdam kunt drinken”.

In Den Bosch blijken portiekflats die voor gezinnen niet meer voldoen, nog jaren bruikbaar als “prima studentenhuisvesting”. Voor een snelle hap kunnen die studenten eventueel terecht op een kashba-achtige markt voor allochtone ondernemers, die zou kunnen komen in een voor meer functies in te richten voormalig industrieel complex.

Veel ideeën zijn er ook voor verbetering van het groen, met of zonder volkstuinen, en het stimuleren van bewoners om deel te nemen aan de samenleving. Zo is er in Enschede een soort Metro, een gratis dagelijkse nieuwskrant, voor de wijk Velve Lindenhof in aantocht. Dit in de hoop dat ook daar achter de voordeuren weer gelezen zal worden.

Reageer op dit artikel