nieuws

Vrees verbod indexen bouwstoffen ongegrond

bouwbreed Premium

den haag – De vrees voor een verbod op het publiceren van indexen voor bouwstoffen als zand, grind en betonmortel, is ongegrond. Kartelautoriteit NMa ziet geen reden voor een dergelijk verbod zolang indexen gebaseerd zijn op openbare marktgegevens.

Deze week werd bekend dat de index voor gasolie sinds begin dit jaar niet meer wordt gepubliceerd. De Nederlandse organisatie voor de energiebranche (Nove) stopte met het verstrekken van marktinformatie over prijzen van gasolie, naar eigen zeggen omdat de Mededingingsautoriteit dat had geëist.

Het CBS en infracentrum CROW gebruiken de gegevens van de Nove al jaren voor de samenstelling van de indexen. Op basis van de indexen verrekenen aannemers en opdrachtgevers in de gww-sector wijzigingen in de brandstofkosten.

De angst in de bouw is dat ook andere indexen, zoals die van zand, grind en betonmortel, op de tocht staan. Maar volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is daarvan geen sprake. De kartelwaakhond wil niet dat brancheorganisaties hun leden adviesprijzen opleggen; tegen het verzamelen en uitgeven van cijfers die openbaar voor iedereen opvraagbaar zijn, bestaat daarentegen geen enkel bezwaar.

“Als indexen gebaseerd zijn op gegevens die openbaar verkrijgbaar zijn, bestaat er dus geen probleem”, bevestigt woordvoerder B. Roest van de NMa. “Het verstrekken van een aanbevolen prijs is niet toegestaan. Dan worden leden immers een handvat gegeven om een prijs vast te stellen. Wij willen dat bedrijven zelf de marge op de prijs zetten. Die prikkel mag niet worden weggenomen.”

Adviesprijs

Roest zegt dat de NMa de Nove nooit heeft verboden gegevens over de ontwikkeling van de prijs naar buiten te brengen. “De Nove koppelde openbare gegevens aan een rekenmethode, waardoor een adviesverkoopprijs tot stand komt. Dat kan niet, hebben wij duidelijk gemaakt. Dat was overigens vijf jaar geleden.”

De indexen voor bouwstoffen komen tot stand via het CBS. Die vergaart de benodigde prijsgegevens door middel van enquêtes onder producenten van de verschillende bouwstoffen, aldus L. Schouten van CROW. Hij is dan ook niet bang dat, in navolging van die voor gasolie, ook de indexen voor bouwstoffen niet meer kunnen worden versterkt.

Schouten zegt overigens dat het CROW nog in gesprek is met de Nove. Geprobeerd wordt om de brancheorganisatie zo ver te krijgen om weer informatie over de ontwikkeling van de gasolieprijzen af te staan.

Reageer op dit artikel