nieuws

Voorbeelden van kostenbesparingen dubo

bouwbreed

den haag – Duurzaam bouwen in de waterbouw hoeft helemaal niet duur te zijn. Met een voorbeeldenboek wil Rijkswaterstaat dat nog eens benadrukken.

In het boek zijn veertien voorbeelden gebundeld die als meest interessant naar voren kwamen uit een inventarisatie bij drie diensten van Rijkswaterstaat (RWS). In tijden van bezuinigingen wil het milieu soms het onderspit delven hoewel duurzaam bouwen bij de medewerkers wel degelijk tussen de oren zit.

Als dubo goedkoper is, is de kans groot dat het ook wordt toegepast. Daarom heeft RWS kostenbesparende oplossingen in een voorbeeldenboek gebundeld. De voorbeelden hebben gemeen dat ze niet alleen de laagste levensduurkosten hebben, maar ook milieuwinst opleveren. Door de afweging op levensduurkosten blijkt dat dubo-maatregelen veel geld kunnen besparen. Hogere initiële investeringen verdienen zichzelf soms vele malen terug in de beheer- en onderhoudsfase.

Een van de voorbeelden handelt over het toepassen van gealuminiseerde stalen constructies versus een verflaag als conservering. De aluminium deklaag beschermt actief (kathodisch) en herstelt zich ter plaatse van defecten. Bij landelijke toepassing van deze conserveringstechniek bij �natte� objecten zou een besparing van ongeveer 50 procent te halen zijn op jaarlijkse onderhoudskosten van 30 miljoen euro.

Het �Voorbeeldenboek kosteneffectieve Dubo-maatregelen in de waterbouw� is te bestellen bij Distributie RWS-DWW, tel. (015) 2518308 en kost 10 euro.

Reageer op dit artikel