nieuws

Surséance van betaling voor Betonfabriek Van Oudenallen

bouwbreed

woerdense verlaat – De Haagse rechtbank heeft aan Betonfabriek Van Oudenallen uit Woerdense Verlaat surséance van betaling verleend.

Bewindvoerders M. Udink en F. Somers hebben van ABN Amro veertien dagen gekregen om orde op zaken te stellen. Verschillende binnen- en buitenlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in overname van de onderneming.

Om welke bedrijven het gaat is niet bekend. De bewindvoerders voeren momenteel overleg met de overnamekandidaten. “Deze gesprekken bieden enig perspectief op een oplossing”, aldus een toelichting van het bedrijf. “De bewindvoerders zoeken naar mogelijkheden om het bedrijf of onderdelen daarvan te redden en daarmee werkgelegenheid te behouden.” ABN Amro is met de bedrijfsleiding overeengekomen dat in elk geval nog twee weken kan worden doorgewerkt.

Bij Van Oudenallen werken 250 mensen, verdeeld over verschillende vestigingen. Het familiebedrijf werd in 1915 opgericht en bestaat uit drie productgroepen: betonmortel, funderingstechnieken en prefab betonbouw. Deze produceren en leveren onder meer transportbeton, betonmortel, voorgespannen prefab betonelementen en kolommen.

Gereorganiseerd

De jaaromzet groeide in het laatste decennium van de vorige eeuw gestaag van ruim 34 miljoen euro in 1995 naar ruim 57 miljoen euro in 2001. Daarna kelderden de resultaten. Vorig jaar zette het bedrijf zo�n 40 miljoen euro om. Begin van dit jaar werd Van Oudenallen gereorganiseerd. Daarmee waren de problemen niet opgelost.

P. Jansen, woordvoerder van FNV Bondgenoten, vreest gedwongen ontslagen. “Als het bedrijf door een kandidaat wordt overgenomen, zullen er waarschijnlijk een aantal mensen uitgaan. Maar als de onderneming in stukken wordt opgedeeld, zijn de gevolgen veel erger.”

In beide gevallen is het onduidelijk hoeveel werknemers hun baan verliezen. “De bewindvoerders proberen de werkgelegenheid veilig te stellen, maar ze moeten ook rekening houden met de belangen van de schuldeisers. Gelukkig is de zaak nog niet failliet. Als dat wel gebeurt, zijn de gevolgen nog erger.”

Het bedrijf werkte onder meer aan de sporendriehoek Rotterdam die aangepast moest worden vanwege de komst van de hsl-zuid. Verder was Van Oudenallen actief in de omringende landen. In 1995 begon de onderneming een joint venture in Thailand, namelijk UandO Corporation. De zaken leken voorspoedig te gaan totdat de economische crisis roet in het eten gooide. Vorig jaar meldde de onderneming, dat de productie in Thailand weer op gang begon te komen.

Reageer op dit artikel