nieuws

Spaanse chip zoekt legionellabacterie op

bouwbreed

den haag – Een sensor ter grootte van een vingernagel waarschuwt binnen een half uur dat er legionellabacteriën in water voorkomen. De sensor is een ontwikkeling van de Autonome Universiteit van Barcelona. De sensor doet in grote lijnen hetzelfde als de chip die TNO ontwikkelt met waterbedrijf Vitens uit Velp en Streeklaboratorium Kennemerland uit Haarlem. […]

den haag – Een sensor ter grootte van een vingernagel waarschuwt binnen een half uur dat er legionellabacteriën in water voorkomen. De sensor is een ontwikkeling van de Autonome Universiteit van Barcelona. De sensor doet in grote lijnen hetzelfde als de chip die TNO ontwikkelt met waterbedrijf Vitens uit Velp en Streeklaboratorium Kennemerland uit Haarlem.

De Spaanse sensor is op een chip gebouwd en stelt de aanwezigheid van de legionellabacterie langs elektrochemische weg vast door middel van DNA-herkenning. De chip herkent ook andere micro-organismen zoals de salmonellabacterie en genetisch veranderde organismen. Zo kan de chip bijvoorbeeld ook bij de inventarisatie van vervuilde (water)bodems worden gebruikt. Dat gebeurt met behulp van stukjes DNA van bijvoorbeeld een gevaarlijke legionellabacterie. Als die inderdaad in het watermonster zit vallen bepaalde DNA-fragmenten samen. Als gevolg daarvan genereert de sensor een meetbare elektrische stroom.

Technisch gezien is de chip volgens de Spaanse onderzoekers klaar voor (massa)productie. Ook minder gekwalificeerd personeel kan naar hun mening met de sensor overweg.

TNO benadrukt dat de Nederlandse ontwikkeling meer mogelijkheden biedt dan de Spaanse.

Reageer op dit artikel