nieuws

Smart Trafo stabiliseert spanning van distributienet

bouwbreed Premium

coevorden – Een flexibeler energiedistributie tegen lagere kosten. Dat zijn volgens Imtech Vonk de voordelen van de Smart Trafo.

De Smart Trafo is een distributietransformator met een vermogen van 630 kilovoltampère die 10 kilovolt omzet in 400 volt. In zwakke netten stabiliseert de transformator de spanning bij sterk wisselend verbruik.

Sterke wisselingen in de energiebehoefte kan de spanning in het hoogspanningsnet doen fluctueren. Ook in netten met lange uitlopers of met warmte-krachtinstallaties en windturbines kan de spanning flink schommelen. Tot nog toe werd de spanning gestabiliseerd door transformatoren bij te plaatsen of te vervangen door zwaardere exemplaren. Ook de laagspanningsbekabeling moet vaak zwaarder worden uitgevoerd. Deze maatregelen vergen forse investeringen. Standaard distributietrafo�s hebben een vaste overzetverhouding. De vaste tapstanden zijn alleen te veranderen als de transformator uit staat.

De distributietransformator die Imtech en Smit Transformatoren bouwden met kennis van de TU Delft en KEMA kent die beperkingen niet.

Het modulaire systeem stabiliseert de spanning van 400 volt met een gekoppelde elektronische regelaar. De Smart Trafo past de overzetting traploos en doorlopend aan zodat de uitgangsspanning op peil blijft. Daarmee kan het distributiebedrijf aansluitspanning binnen de tolerantie van 10 procent houden. Met een stabiele netspanning kunnen bijvoorbeeld glastuinders de assimilatieverlichting voor bloemen preciezer afstellen.

Reageer op dit artikel