nieuws

School van vier lagen in gelamineerd hout Brede School

bouwbreed

amsterdam – In Osdorp verrijst een bijzonder schoolgebouw van vier bouwlagen. Het is opgebouwd uit een houten hoofddraagconstructie inclusief houten hangbrug, trappen, tribune en geprefabriceerde gevelsluitende elementen.

Bij de keuze voor het materiaal waaruit de hoofddraagconstructie zou bestaan, onderzocht architect Liesbeth van der Pol, partner in Atelier Zeinstra van der Pol, het verschil in opwarmtijd van een zwaar gebouw dat bestaat uit beton en een lichte constructie van hout. Beide materialen kwamen goed uit de bus maar bij de afweging van gevoelstemperatuur en stookkosten ging de voorkeur toch naar een houten constructie.

Inmiddels heeft De Groot Vroomshoop, die in onderaannemerschap van Heijmans IBC Bouw Amsterdam werkt, het grootste gedeelte van de hoofddraagconstructie opgebouwd. R. van Wel, hoofd commercie gelijmde houtconstructie van De Groot Vroomshoop: “De bouw verloopt in hoog tempo. Dat is het resultaat van een lange en gedegen voorbereidingstijd.”

Hij verwijst naar de geprefabriceerde draagconstructie, vloerelementen en gevelsluitende elementen: “Die zijn alle onder geconditioneerde omstandigheden vervaardigd en vanwege hun afmeting in een aantal nachttransporten afgeleverd.”

De hoofddraagconstructie bestaat uit gelamineerde (gecertificeerd) houten kolommen en dito liggers. Zware verzinkt stalen windverbanden zorgen voor de stabiliteit. De vloeren zijn opgebouwd uit een soort open dozen met de opening aan de onderzijde. “Deze bestaan uit Kerto-S ribben en een Kerto Q vloerplaat van Finnforest.”

Bij het type Kerto-S loopt de houtvezelrichting van alle fineerlagen in dezelfde richting, terwijl bij de vloerplaten een deel van het fineerwerk kruislings is verlijmd. De manier van lamineren en de combinatie van de systemen heeft volgens Van Wel als groot voordeel dat in volume minder hout voor een zelfde constructie in traditioneel hout is vereist.

Brandwerend

Een groot bijkomend voordeel van de toepassing van hout is de brandwerendheid. “Bij het inbranden van het hout zal een koolstoflaag de constructieve kern van de hoofddraagconstructie beschermen. Het gebouw voldoet dan ook zonder problemen aan een brandwerendheid van 90 minuten”, aldus Van Wel. De metalen schoenen van de windverbanden zijn volgens Van Wel ook dusdanig in de houtconstructie opgenomen dat ze bij brand door het hout worden beschermd.

De open vloeropbouw maakt het mogelijk dat leidingen eenvoudig zijn door te voeren en is vaak veel simpeler dan bij een toepassing van beton. Hiervoor zijn alle leidingen en plaatsen waar ze door de constructie gaan, constructief uitgetekend en prefab aangebracht.

Het gebouw heeft een U-vorm in zijn grondoppervlak. Een van de vleugels krijgt vier bouwlagen. “Dat is in Nederland in dit systeem nog niet eerder vertoond. Bovendien komt in dat gedeelte ook nog de gymzaal op de tweede verdieping”, aldus Van Wel.

De hele gelijmde houten draagconstructie en de gevelsluitende elementen zijn geproduceerd van hout dat is voorzien van het FSC-certificaat. Het Kerto voor de vloeren en andere toepassingen is uitgevoerd in duurzaam geproduceerd PEFC hout uit Finland.

In februari is begonnen met de werkzaamheden. Aan het einde van dit jaar levert Heijmans IBC Bouw Amsterdam de Brede School op.

Het basisidee van de brede school is samenwerking van de school met andere instellingen. Het doel van dit samengaan is de interactie in de gemeenschappelijke ruimten waardoor de kansen van het schoolgaande kind worden vergroot.

De Brede School in Osdorp bestaat uit twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een GG&GD. Het hele complex omsluit twee binnenruimten die als gemeenschappelijke aula en wintertuin dienst doen.

Verder is een indeling bedacht rondom twee speelplaatsen: een voor de kleinere kinderen in de onderbouw, de andere speelplaats met een grote tribune voor de bovenbouwers en buurtkinderen. Beide leeftijdsgroepen hebben eigen entrees evenals de verschillende scholen.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Stadsdeel Osdorp

Architect: Liesbeth van der Pol, Atelier Zeinstra van der Pol

Hoofdaannemer: Heijmans IBC Bouw Amsterdam

Houtconstructie: De Groot Vroomshoop Gelijmde houtconstructies BV

Reageer op dit artikel