nieuws

Saneren haven Stein kost miljoenen

bouwbreed Premium

stein – Rijkswaterstaat gaat een stuk landbouwgrond van 300 meter tussen de haven van Stein en de Maas met spoed saneren. Het werk beloopt zeker een jaar en vergt miljoenen euro�s. De vervuiling is ontstaan door een defecte pijpleiding van chemiereus Sabic in Geleen. Deze lekte lange tijd een onbekende hoeveelheid MTBE, een loodvervanger voor […]

stein – Rijkswaterstaat gaat een stuk landbouwgrond van 300 meter tussen de haven van Stein en de Maas met spoed saneren. Het werk beloopt zeker een jaar en vergt miljoenen euro�s.

De vervuiling is ontstaan door een defecte pijpleiding van chemiereus Sabic in Geleen. Deze lekte lange tijd een onbekende hoeveelheid MTBE, een loodvervanger voor benzine, en de stof HF1800, die bestaat uit benzeen en tolueen. De stoffen kwamen via het grondwater in de haven terecht, om vervolgens het Maaswater zo te vervuilen, dat dit voorlopig niet als drinkwater kan worden gebruikt.

Een onmiddellijke aanpak is noodzaak omdat de verontreinigde ondergrond de haven en de Maas blijft verontreinigen. Wie de schoonmaak betaalt, wordt later uitgevochten.

Pompinstallaties moeten nu volgens de zogenoemde purisoil-methode grote hoeveelheden lucht door de verontreinigingen persen. De smeerboel komt dan bovendrijven en wordt met een biolaag afgebroken.

Reageer op dit artikel