nieuws

Samenstellen woontoren Eindhoven precisiewerk Drie musketiers

bouwbreed

eindhoven – Precisiewerk met slechts een paar millimeter speling. Zo noemt directeur drs. P. van Loenhout van Hurks Beton uit Veldhoven en Oosthoek/Kemper uit Tilburg, de bouw van het Eindhovense appartementengebouw Porthos. Deze ruim 100 meter hoge woontoren wordt samengesteld uit voorgefabriceerde delen. Deze zogeheten Precom+gevels kunnen deze Precom+gevels de bouwtijd in dit project nagenoeg halveren.

Hurks Beton en Oosthoek/Kemper ontwikkelden de Precom+gevel met Delphi Engineering, Hurks Gevel- en Deurtechniek en Delta Nederland, alle dochterbedrijven van Hurks Bouwgroep.

De gevelelementen komen als sandwichpanelen op de locatie, inclusief beglazing, buitenbekleding van baksteen en eventueel zonwering. Bij wat Van Loenhout repeterende hoogbouw noemt, verkort dit systeem de bouwtijd doorgaans met ruim 30 procent. Voor de Eindhovense woontoren komt de bouwtijd daarmee op ruim 95 werkbare dagen. Porthos telt 33 bouwlagen die elk uit ruim 51 voorgefabriceerde elementen zijn opgebouwd. Tot de 22ste verdieping telt elke verdieping vier appartementen waarna er tot de 29ste verdieping drie appartementen op elke verdieping komen. Op elk van de bovenste drie etages komt een penthouse.

In totaal telt de toren 108 woningen met een totaal vloeroppervlak van 17.500 vierkante meter.

Hurks Beton en Oosthoek/Kemper zetten voor de realisatie negen eigen monteurs in. Die leveren na drie werkbare dagen een verdieping wind- en waterdicht op. Het welslagen hangt volledig af van de precisie waarmee de elementen worden gemaakt.

Het bouwsysteem is ermee gebaat wanneer alle betrokken partijen zo vroeg mogelijk in teamverband samenwerken. Aan de hand van ieders inbreng maken Hurks Beton en Oosthoek/Kemper het ontwerp van de prefab en de daarbij behorende stalen mallen waarin de gevel- en wandelementen worden geproduceerd. De prefab elementen worden in de fabriek al van leidingen voorzien; de bedrading wordt pas op de locatie getrokken. Ook in de vloeren die Hurks Beton zelf produceert zijn de leidingen voor elektra, luchtbehandeling en binnenriolering al aangebracht. Om die zonder problemen op elkaar te laten aansluiten worden de vloeren op de wanden opgelegd.

De gevelelementen bestaan uit een dragende binnenwand, een plaat harde isolatie, een luchtspouw en een buitenblad uit bakstenen van Wienerberger. Het buitenblad zit met een eigen vinding van de Hurks-bedrijven vast aan het binnenblad. Een vierlijns buigproef wijst vooraf uit of het blad de gevraagde sterkte biedt. Volgens TNO vertonen de voegen tussen de bakstenen de eerste veertig jaar geen veroudering. De stabiliteitselementen zitten met Philipp-lussen aan elkaar en worden met tixotropische mortel gevoegd. De stellers hebben hooguit 2 tot 3 millimeter speling. Dat vergt grote accuratesse, ook al omdat een kleine verschuiving het gevelbeeld verstoort.

Met de Precom+gevel worden de draag- en gevelconstructie in één bouwstroom en zonder steigers gemonteerd. In het geval van Porthos kan Van Loenhout daardoor 40 tot 50 procent sneller bouwen.

Dat spaart aanzienlijk op de bouwplaatskosten. Het heeft ook het voordeel dat de afbouwers veel eerder aan de slag kunnen. Ook anderszins konden de afbouwers sneller beginnen; op de 11de en 20ste verdieping is op de vloer een waterkerende laag aangebracht. Door de prefab-raamafdichting kunnen bijvoorbeeld de stukadoors onafhankelijk van het weer eerder aan de slag. Op een gegeven moment verloopt de afbouw niet veel vlugger meer omdat de ene discipline de andere in de weg gaat zitten.

Met nadruk noemt Van Loenhout de invloed van de logistiek op een project met voorgefabriceerde bouwdelen. Hurks Beton slaat alle elementen na de productie op het tasveld op en levert ze op het gevraagde moment op de locatie af. De elementen worden vanaf de vrachtwagen direct in het werk gemonteerd. De 51 elementen van een verdieping wegen samen zo�n 640 ton. In negenhonderd vrachten worden alle elementen voor het project aangevoerd; bij elkaar gezet een gewicht van ruim 21.000 ton. Het systeem brengt orde en rust op de bouwplaats en waarborgt mede daardoor de kwaliteit van het resultaat voor de opdrachtgever, omdat hij tijdens de hele looptijd maar met één partij als aanspreekpunt te maken krijgt.

Porthos verrijst nabij het winkelcentrum Woensel in Eindhoven. De toren is een ontwikkeling van ING Real Estate Development en Hurks Bouw- en Vastgoed. De toren maakt met Athos en Aramis deel uit van de drie woongebouwen waarmee dit stadsdeel wordt uitgebreid. De appartementsgebouwen zijn genoemd naar de drie musketiers. Engelman Architecten uit Roermond gaf de toren vorm. Ingenieursbureau Zonneveld uit Rotterdam trad op als hoofdconstructeur. Hurks Bouw- en Vastgoed voert de directie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels