nieuws

Referendum Grote Markt Groningen ongeldig

bouwbreed

groningen – Het referendum rondom de ingrijpende transformatie van de Groningse Grote Markt is ongeldig verklaard. De opkomst van 39 procent is onvoldoende voor een gekwalificeerde meerderheid.

Dat betekent dat de plannen van de gemeente voor de oostzijde van de Grote Markt door kunnen gaan.

In het referendum stemden ruim 30.000 Groningers voor en ruim 26.000 mensen tegen de plannen. Eerder al stemde een grote meerderheid in de gemeenteraad in met het nieuwe uiterlijk van de Grote Markt. Alleen de SP en de lokale partijen Student en Stad en de Stadspartij stemden tegen. Zij hadden het initiatief genomen voor het referendum.

Het gemeentelijk plan voorziet erin dat de oostzijde van de Grote Markt ingrijpend op de schop gaat. De huidige oostgevel van de markt wordt 17 meter naar voren gehaald. De Grote Markt krijgt hierdoor weer de afmetingen van voor de Tweede Wereldoorlog.

Achter de oostgevel komt ruimte vrij voor een nieuw plein, waaraan het Groninger Forum verrijst, een concept waarin de bibliotheek, het Groninger Scheepvaartmuseum en de historische collectie van het Groninger museum onderdak vinden. Eveneens is er ruimte voor een klein congrescentrum en filmzalen. Onder het Forum komt een parkeergarage. In 2001 werd een plan om de noordzijde van de Grote Markt te vernieuwen in een referendum met een grote meerderheid verworpen. Dat was vooral te wijten aan de aan het plan gekoppelde parkeergarage, die pal onder de Grote Markt moest komen.

Volgens burgemeester J. Wallage is er ondanks de lage opkomst voldoende draagvlak voor het plan. “Niet veel projecten van de overheid overleven referenda, maar dit voorstel is nog intact. De burgers hebben de gelegenheid gekregen het te verwerpen, maar het niet gedaan.” (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels