nieuws

Permanente beveiliging breekt val met horizontale kabel

bouwbreed Premium

alblasserdam – Uniline uit het Britse Bromsgrove levert twee permanente valbeveiligingen. Beide systemen maken gebruik van een horizontale veiligheidskabel. Geautoriseerd leverancier/installateur Safe Site uit Alblasserdam adviseert de Uniline en de Uni-8 voor onder meer gebouwen, bruggen, kranen en rioleringen.

De Uniline kan ook als tijdelijke valbeveiliging worden gebruikt. Het systeem is opgebouwd rond een veiligheidskabel van synthetisch materiaal. Vergeleken met veiligheidssystemen van metaaldraad biedt de Uniline volgens de fabrikant een grotere spanwijdte tussen de ankers. En omdat het systeem met minder ankers toe kan hoeft minder te worden geboord.

Ter bescherming van het gebouw genereert het kabelsysteem een lage dynamische belasting. Het systeem dempt de val zodat het lichaam een val beter verwerkt.

Voor gebruikers die liever een valbeveiliging uit roestvast staal willen bouwt Uniline de Uni-8. De onderdelen zijn gemaakt van roestvast staal 316 en elektrolytisch gepolijst voor een langdurige bestendigheid tegen corrosie. De kabelhouders absorberen de krachten die bij een val vrijkomen. In de lijn zijn schokdempers geplaatst die gebouwen en constructies beschermen. Tussen de ankers zit tot 12 meter spanwijdte. Net als de Uniline voldoet de Uni-8 aan EN795.

De fabrikant laat de systemen door bevoegde leveranciers installeren. Alle systemen worden op maat ontworpen. Simulatieprogramma�s geven aan hoe de valbeveiliging zal werken en houden rekening met bijvoorbeeld harnassen en verbindingslijnen. Voor speciale projecten maakt de fabrikant ankers op maat. Alle systemen omzeilen hoeken en obstakels. De bevestigingsloper kan aan elk willekeurig punt langs het systeem worden bevestigd. De gebruiker kan zich zo met vrije handen rondom het systeem bewegen.

Abseilsysteem

De UniRail is een systeem van geëxtrudeerd aluminium. De gebruiker kan overal op het systeem een loper met vier wielen aanhaken. De UniRail kan worden gebruikt om een aantal personen op een bepaalde plek te positioneren, als valstop voor twee personen en als abseilsysteem voor bijvoorbeeld glazenwassers.

De rail vangt seizoengebonden rek en krimp op omdat hij als het ware zweeft op de ankers. De rail volgt de helling van de constructie in alle richtingen en biedt daardoor een ononderbroken baan voor de loper.

Uniline biedt het systeem met een zichtbare en een onzichtbare bevestiging aan. De eerste variant is wat minder makkelijk te installeren maar ziet er beter uit. De ankerpunten worden aan de constructie bevestigd voordat de rail er overheen wordt geschoven. Bij de zichtbare variant blijven de bevestigingsmiddelen bereikbaar. De ankerpunten worden op de rail geschoven waarna het complete railelement aan de constructie wordt bevestigd.

Niveauverschillen

Ook de Roofsafe is opgebouwd uit een geëxtrudeerde aluminium rail. De valbeveiliging wordt rechtstreeks aangebracht op bijvoorbeeld bitumineuze daksystemen of daksystemen met staande felsverbindingen.

Zonder extra bruggen, paaltjes en lijnen loopt het mee met niveauverschillen en bochten. Het systeem voorkomt dat een gevallen gebruiker langs de gevel slingert. De bevestiging verdeelt de belasting gelijkmatig; ook als meer gebruikers zouden vallen blijven systeem en structuur van het dak intact.

De uitvoering voor metalen en sandwichdaken wordt met bolvormige aluminium klinknagels bevestigd aan de buitenkant van het daksysteem. De noodzakelijke doorboringen worden met goedgekeurde dakbedekkingen gerepareerd. De variant voor daken met staande felsverbindingen wordt met klemmen vastgezet zodat de constructie niet beschadigt.

Het profiel van de grondplaat ontwatert de bevestigingspunten. Dwarsplaten vereenvoudigen de montage op hellende daksystemen. De 2,5 meter lange rail wordt in de grondplaat geschoven en vormt met de standaard bochten en de verbindingsstukken voor het compenseren van niveauverschillen een doorlopend geheel. Het profiel van de rail voorkomt dat de loper losschiet en absorbeert de kracht die bij een val vrijkomt.

Reageer op dit artikel