nieuws

Overal wonen met een Parasite-woning

bouwbreed

rotterdam – Kraanbedrijf De Gier heeft afgelopen weekend de Parasite-woning van gebouw Las Palmas in Rotterdam getakeld. Ondanks wereldwijde belangstelling vindt het bouwkundige experiment weinig navolging.

Een 400 tons kraan haalde het gifgroene gebouwtje van zijn plaats, waarna het per ponton werd verscheept naar het RDM-terrein. Geen eenvoudige klus, door de ongewone vorm van het 30 ton zware gevaarte en doordat het dringend aan een opknapbeurt toe is. Voordat het hijswerk begon, moest het onderste deel met de trapconstructie worden verwijderd.

De Parasite – Prototype for Advanced Readymade Amphibious Small scale Individual Temporary Ecological houses – stond sinds 2001 bovenop de liftkoker van gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier. Het werd er destijds in vier dagen op gemonteerd. Het bouwsel met gevels van geprefabriceerde, vurenhouten panelen �leende� elektriciteit en water als een heuse parasiet van het onderliggende gebouw. De leidingen werden daarvoor simpel doorgetrokken.

Bedenkers Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie gingen er destijds vanuit dat het mogelijk zou zijn op eindeloos veel �braakliggende� daken en liftschachten soortgelijke lichtgewicht gebouwtjes te plaatsen. Ze richtten daartoe de stichting Parasite op. “Helaas, we hebben na 2001 nog wel een paar voorbeelden van tijdelijke architectuur gebouwd, maar minder dan gehoopt. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat we de Parasite bouwden vanuit een idee, niet vanuit een vraag. Dat is prima voor een kunstproject – waarvoor je subsidie kunt aanvragen – maar niet voor woningbouw,” zegt Stuhlmacher. “Wat niet wil zeggen dat we het idee opgeven.”

Commerciële niet-tijdelijke optopvormen als �penthousing� hebben meer succes in Rotterdam. Niet dat het in de Parasite onplezierig wonen was. “Integendeel, het was elke dag een feest,” zegt locatiescout voor de film Bas van de Ree. Hij hield jarenlang kantoor in het gebouwtje, dat hoog boven de rivier bengelde met weids uitzicht over stad en haven. Wekelijks kwamen groepen uit de hele wereld er een kijkje nemen.

Hoewel de Parasite aanvankelijk een tijdelijke bestemming had, wordt hij toch niet afgedankt. Het is de bedoeling dat het gebouw op het herontwikkelde RDM-terrein op Heijplaat onderdeel vormt van nieuwe aankomst- en vertrekruimten van de Rotterdamse watertaxi. Daarvoor moet de gehele gevelhuid en isolering worden vervangen.

Reageer op dit artikel