nieuws

Ongeoorloofde steun tegengaan met biedprocedure

bouwbreed Premium

den haag – Ongeoorloofde staatssteun bij grondtransacties wordt vrijwel zeker voorkomen als de grond via een open en onvoorwaardelijke biedprocedure wordt verkocht.

Gebeurt dat niet, dan moet een taxatie van het perceel door een onafhankelijke deskundige worden verricht, voorafgaand aan de onderhandelingen tussen de verkopende overheid en de private onderneming. Tot deze conclusie komt de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER).

Als één van deze handelswijzen wordt gevolgd, dan is er een marktconforme prijs voor de grond tot stand gekomen en is er geen sprake van staatssteun. Bij de biedprocedure moet de overheid het aanbod aan grond publiceren in de (inter)nationale pers en via makelaarskantoren.

De ICER heeft de Europese regelgeving, de EU-jurisprudentie over grondtransacties en staatssteun en de beschikkingen van de Europese Commissie over de bouw van de FMC-fabriek in Delfzijl en het nieuwe AZ-stadion in Alkmaar onderzocht.

Aanleiding voor het onderzoek was de constatering dat burgers en belangengroepen zich steeds meer beklagen bij de Europese Commissie over te lage verkoopprijzen aan concurrenten voor bouwgrond en watergebied. Het onderzoek heeft geleid tot het opstellen van de Handreiking Grondtransacties en staatssteun. Het is met name bedoeld voor provinciale en lokale bestuurders en ambtenaren, juristen en accountants.

Minister Dekker (VROM) wil naar aanleiding van het onderzoek het �Kompas bij ontwikkelingslocaties� aanpassen met de aanbeveling om grond via een open en onvoorwaardelijke biedprocedure of na een voorafgaande taxatie te verkopen, zo meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssteun is overigens niet altijd verboden, zo blijkt. �Steun van geringe omvang� is bijvoorbeeld toegestaan, omdat dit in de meeste gevallen niet het handelsverkeer tussen de lidstaten ongunstig zal beïnvloeden. Het gaat hier om een bedrag tot 100.000 euro in drie jaar per onderneming.

Reageer op dit artikel