nieuws

NVM: Hogere productie zet prijs woningen onder druk

bouwbreed

nieuwegein – Een spectaculaire stijging van de woningproductie heeft direct gevolgen voor de prijzen. Dat zegt voorzitter O. Smit van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal steeg, door de aanhoudende krapte, de gemiddelde verkoopprijs van een woning ten opzichte van de drie voorgaande maanden met 1,7 procent naar 224 duizend euro.

Smit verwacht voorlopig geen toename van het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. In tegendeel. De bestuurder maakt zich zorgen over de Nederlandse interpretatie van de Europese richtlijnen voor fijnstof. Als de overheid vasthoudt aan de huidige strenge lezing, houdt de NVM-voorman er rekening mee dat volgend jaar nog maar de helft van de geplande 80.000 woningen wordt gebouwd.

Een snel herstel van de productie laat de prijzen zakken. Maar een dramatische daling van het aantal opgeleverde woningen is volgens Smit ook niet goed. “Dat leidt tot een ongewenste druk op de woningmarkt.”

Voor de makelaars was het tweede kwartaal van 2005 de drukste periode in dertig jaar. Half mei stond met 82.145 woningen een recordaantal huizen te koop. Het ruime aanbod zorgde in vergelijking met het voorgaande kwartaal voor een stijging van het aantal verkochte woningen met 12 procent naar in het totaal 36.100. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar lag het volume 1 procent hoger.

Onder de huidige marktomstandigheden ligt de gemiddelde waardestijging iets boven de inflatie. Volgens de berekeningen van de NVM namen de prijzen van woningen het afgelopen jaar gemiddeld met 3,8 procent toe. Appartementen deden het met een toename van 2,3 procent het best. Een tussenwoning nam slecht 1,1 procent in waarde toe.

Van kwartaal op kwartaal berekende de NVM in Zuid-Limburg de hoogste prijsstijging. De gemiddelde waarde van de woningen steeg daar van april tot en met mei met 5,1 procent. De regio maakte daarmee het verlies goed dat begin dit jaar in de boeken moest worden bijgeschreven. In de eerste drie maanden van 2005 daalde de prijs van een woning in de provincie met 1,4 procent.

Prijsdaling

Almere noteerde in het tweede kwartaal de sterkste prijsdaling. In de polderstad gingen de prijzen met 0,7 procent naar beneden. De negatieve trend hangt volgens Smit samen met het aanbod in de plaats dat door een groot aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen ruimschoots in de lokale vraag kan voorzien.

De NVM berekende voor de stad Groningen en omstreken de op één na scherpste stijging van de woningprijs. In de noordelijke stad nam de gemiddelde waarde van de koophuizen in het tweede kwartaal met 3,9 procent toe.

Reageer op dit artikel