nieuws

Nog geen duidelijkheid over bewoning vakantiehuisjes

bouwbreed Premium

den haag – Minister Dekker (VROM) weet nog niet of het Deense model voor permanente bewoning van recreatiewoningen voor Nederland mogelijkheden biedt.

Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat meer onderzoek en overleg nodig is om tot een definitief standpunt te komen. Dekker zegt wel van mening te zijn dat het model “interessante kansen heeft”.

Het Deense model zou een einde kunnen maken aan de inmiddels zes jaar durende discussie over vakantiehuisjes die illegaal permanent worden bewoond. In Denemarken hebben gepensioneerden recht om permanent in een recreatiewoning te wonen als ze 67 jaar of ouder zijn. Mensen met een vervroegd pensioen moeten minimaal 60 jaar zijn. Voor beide groepen geldt als voorwaarde dat ze al minstens acht jaar de woning in eigendom moeten hebben. Het woonrecht gaat bij overlijden over naar de overblijvende partner met wie een duurzaam huishouden is gevoerd. Dekker heeft de Kamer nu toegezegd voor 15 september, als de begroting voor 2006 wordt ingediend, inhoudelijk te reageren. Tot die tijd wil ze met gemeenten (VNG) en provincies (IPO) overleg voeren over of het Deense model, met aanpassingen naar de Nederlandse situatie, haalbaar is. Daarna wil ze de reacties peilen van de organisatie in de recreatie- en toerismebranche en belangenorganisaties.

De VNG wijst het Deense model vooralsnog af, omdat het “vol-strekt onuitvoerbaar” is, zo meldt de organisatie op haar website. Gemeenten hebben nu de middelen niet om actief te controleren en in te grijpen. Ook voorzien ze een “enorme aanslag op de gemeentelijke voorzieningen”.

Reageer op dit artikel