nieuws

Nieuwe testmethode voor geluidoverdracht

bouwbreed

delft – Met de nieuwe norm NEN-EN-ISO 140-11 is het mogelijk de geluidoverdracht door vloerbedekking heen te meten. In de norm die het centrum voor normalisatie NEN heeft gepubliceerd, gaat het om geluidsisolatie bij lichtgewicht vloeren. Het was al mogelijk vloerbedekking met behulp van deel 8 uit de serie te meten, maar dat had alleen […]

delft – Met de nieuwe norm NEN-EN-ISO 140-11 is het mogelijk de geluidoverdracht door vloerbedekking heen te meten. In de norm die het centrum voor normalisatie NEN heeft gepubliceerd, gaat het om geluidsisolatie bij lichtgewicht vloeren.

Het was al mogelijk vloerbedekking met behulp van deel 8 uit de serie te meten, maar dat had alleen betrekking op zware vloeren. De geluidsreductie van vloerbedekking is op lichte (houten) vloeren echter vaak anders dan op zware betonvloeren. Dat geldt ook voor alle soorten vloerbedekking. Met de nieuwe laboratoriumtest valt veel preciezer te voorspellen.

Naast de bekende hamertest is een aangepaste hamermethode ingevoerd en een test met een zacht maar zwaar gewicht. Hiermee is het mogelijk het geluid van lopen zonder schoenen en springende kinderen te simuleren. De resultaten zijn volgens NEN in heel Europa te gebruiken.

NEN-EN-ISO 140-11 Akoestiek – Het meten van geluidsisolatie in gebouwen en van bouwelementen – Deel 11: Laboratoriummetingen van de reductie van geluidoverdracht door vloerbedekking op lichtgewicht referentievloeren is in het Engels uitgegeven.

Meer informatie is te vinden op de NEN-website: www.nen.nl.

Reageer op dit artikel