nieuws

Moeraanzetter Atlas Copco bespaart op dure bouten

bouwbreed

zwijndrecht – Dure, speciale bouten gaan langer mee als ze met een hoogkoppel-moeraanzetter worden aangedraaid in plaats van met een slagmoersleutel. Readymix Westzement uit Duisburg bespaart daarmee fors op de materieelkosten.

Een hoogkoppel-moeraanzetter draait de bouten zachtjes en geleidelijk aan; een slagmoersleutel doet dat met een grote kracht ineens.

Readymix exploiteert in Schwelgern een cementfabriek met twee kogelmolens. De mangatdeksels van de maaltrommels zitten vast met speciale bouten die zo�n 35 euro per stuk kosten. De mangaten worden gemiddeld een keer in de maand geopend en gesloten. De deksels meten 30 bij 80 centimeter en zitten vast met twaalf M30-hamerkopbouten en moeren. De tot nog toe gebruikte slagmoersleutel kon het vereiste aanhaalkoppel van 1300 newtonmeter niet precies aanhouden. De bouten rekten bij het aandraaien vaak uit zodat ze soms al na één keer moesten worden vervangen.

Bij de vervanging van de verouderde slagmoersleutel koos de cementfabrikant voor een omkeerbare moeraanzetter. Deze LMP 51 van Atlas Copco haalt moeren in twee trappen aan.

De aanzetter heeft een tandemaandrijving met twee motoren. Eén motor loopt snel aan tot zo�n 10 procent van het eindkoppel waarna de tweede het restant verzorgt. Vergeleken met een eenmotorige moeraanzetter verkort dit gereedschap de montagetijd met ruim 60 procent.

De LMP 51 levert koppels tot 1500 newtonmeter. Metingen wijzen uit dat de koppels hooguit 10 procent afwijken. Vergeleken met de 15 kilo zware slagmoersleutel draagt de 6,6 kilo zware moeraanzetter ook bij aan betere arbeidsomstandigheden. Een tegenhouder die buiten handbereik blijft vangt de reactiekrachten op.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels