nieuws

Minister vraagt rijke corporaties om bijdrage

bouwbreed Premium

den haag – Minister Dekker van Volkshuisvesting wil dat de twintig rijkste corporaties voor 15 juli een substantiële bijdrage leveren aan de financiële problemen van de noodlijdende branchegenoot Centrada. Doen zij dat niet, dan legt zij een heffing op.

Centrada, een sociale huisvester uit Lelystad, wil voor een bedrag van 340 miljoen euro de hoofdstad van de provincie Flevoland grondig opknappen. De sociale huisvester wil 176 miljoen euro investeren in de bouw van 1380 nieuwe woningen. De rest van het budget wordt uitgegeven aan de vernieuwing van oude wijken.

Voor de bouwplannen komt Centrada momenteel 150 miljoen euro tekort. Om het gat in de begroting op te vullen heeft de instelling het afgelopen jaar vier toezeggingen gekregen van in het totaal 14 miljoen euro. Naast de Alliantie uit Huizen en GoedeStede uit Almere, die elk 5 miljoen euro op tafel hebben gelegd, leent Woningbouwvereniging Volkshuisvesting uit Geldermalsen 3 miljoen euro aan Centrada. Stichting Woningbouw Achtkarspelen is goed voor 1 miljoen euro.

Om de tekorten weg te werken heeft Centrada een beroep gedaan op minister Dekker. In reactie hierop heeft de bewindsvrouw op 14 juni een brief gestuurd naar de rijkste corporaties van het land. Hierin vraagt zij de instellingen om binnen één maand schriftelijk te laten weten welke bijdrage zij willen leveren aan de tekorten van Centrada.

Naast het verzoek om met concrete financieringsvoorstellen te komen voor de geldproblemen van Centrada, heeft de minister laten weten dat bij onvoldoende toezeggingen het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) wordt ingeschakeld. De financieel toezichthouder van de corporaties kan de instellingen een heffing opleggen en geld dat zo bij elkaar wordt gebracht een nieuwe bestemming geven.

Koerswijziging

Legt Dekker de corporaties een heffing op, dan zou dat een drastische koerswijziging betekenen. De minister heeft tot op heden de sociale huisvesters gevraagd om elkaar te helpen met de financiering van projecten. Lukt dat niet, zo heeft de minister sinds haar aantreden bij herhaling gezegd, dan grijpt zij in.

Dekker staat onder druk van de Tweede Kamer. Het parlement maakt zich zorgen over oude en vervallen stadswijken die ondanks de miljardenoverschotten in de sector niet door de corporaties worden aangepakt.

Reageer op dit artikel