nieuws

Miljoenenclaim Amersfoort bij Raad van State

bouwbreed Premium

amersfoort – Overdrijft de aannemer of niet. Dat is wat Burger Partij Amersfoort (BPA) wil weten van de gemeente Amersfoort. Aannemer Hans Vahstal claimt 32 miljoen euro van de gemeente Amersfoort. Volgens het college gaat het echter om 2 miljoen, maar weigert inzage te geven in het dossier.

Fractievoorzitter H. van Wegen van BPA wil niet voor verrassingen te komen staan. “Het college ontneemt ons de mogelijkheid te controleren. En als de gemeente ongelijk heeft, wordt Amersfoort verplicht diep in de buidel te tasten. Dat kan de gemeente zich binnen de huidige begroting niet permitteren.” Van Wegen bracht medio 2004 de zaak voor de voorzieningenrechter, die hem ongelijk gaf. Gisteren is de zaak in een bodemprocedure besproken door de Raad van State.

Aannemer Vahstal claimt het recht te hebben op voorrang bij bouwprojecten. De onenigheid speelt al sinds 1992. In verband met de verdere ontwikkeling van het nieuwe Eemcentrum, werd in 1998 een �vaststellingsovereenkomst� opgesteld. Hierin werd onder meer afgesproken dat Vahstal aan de gemeente grond levert van het Freedeterrein en het Handelsgebouw in ruil voor bouwvolume en recht op een zichtlocatie in de geluidswal bij Vathorst.

De onenigheid bleef echter voortduren. Voor Vahstal reden om in 2003 een claim te sturen aan de gemeente Amersfoort van 32 miljoen euro, inclusief wettelijke rente. Althans, dat bleek uit een brief die Vahstal ter kennisname aan de gemeenteraad stuurde. Maar de raadsleden staan verder voor een raadsel waar het bedrag op is gebaseerd. Aannemer Hans Vahstal was niet bereid tot commentaar. Uitspraak van de Raad van State wordt over zes weken verwacht.

Reageer op dit artikel