nieuws

Microgolven tegen bonte knaagkever in kerktoren

bouwbreed

lopik – De dagen van de bonte knaagkever in de toren van de hervormde kerk in Polsbroek (gemeente Lopik) zijn geteld. Maandag wordt een voor Nederland nieuwe techniek met microgolven uitgeprobeerd.

Een dwarsbalk van de kerktoren is al enige tijd aangetast door de bonte knaagkever. Dit �plaagdier� legt eitjes in het hout. De larven die daaruit komen, eten zich een weg door het hout dat daardoor ernstig wordt beschadigd. Bestrijden is mogelijk, maar gebeurde tot nu toe met gif. Bestrijden met microgolven is een milieuvriendelijk alternatief.

Weber Droogtechniek uit het Groningse Kiel-Windeweer gaat de knaagkever te lijf met de microgolven. De techniek wordt al jaren toegepast voor het drogen van gebouwen en het saneren van waterschade. Bij microgolfdrogen warmt het materiaal op waardoor een hoge interne dampdruk ontstaat. Die druk zorgt ervoor dat het vocht naar buiten komt.

Toepassen van de microgolven bij verwarmen van hout is tot nu toe niet gebeurd vanwege de moeilijkheid om in de kern van het hout de temperatuur van 55 graden Celsius te bereiken. Die is vereist om houtaantasters zoals boktor, bonte knaagkever, houtworm en schimmels te doden.

Weber Droogtechniek zegt de techniek voor hout nu onder de knie te hebben. De behandeltijd is afhankelijk van de lengte, de dikte en de soort hout. Ook omgevingsfactoren spelen een rol. Doorlopende controle van de temperatuur garandeert echter een goede en veilige behandeling.

De microgolftechniek is volgens de gemeente Lopik, eigenaar van de toren, ongevaarlijk voor de omgeving. De bewuste balk wordt ingepakt en zal het komende jaar nauwgezet in de gaten worden gehouden om te zien wat de effecten van de microgolven zijn.

Reageer op dit artikel