nieuws

Meer opdrachten voor Duitse bouwbedrijven

bouwbreed

wiesbaden – De Duitse bouwbedrijven met twintig of meer medewerkers hebben in mei 2,4 procent meer orders binnengehaald. Vooral de b&u laat herstel zien. Dit blijkt uit tellingen van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden.

Terwijl de saneringen op volle kracht worden voortgezet, slagen de Duitse aannemers voor het eerst in lange tijd weer de opwaartse lijn te pakken. De burgerlijke en utiliteitsbouw boekte in mei 3,1 procent meer opdrachten dan in dezelfde maand vorig jaar. Sinds de eeuwwisseling is de sector in de meimaand 34,4 procent van zijn omzet kwijtgeraakt.

De gww noteerde in mei een plus van 1,8 procent. Deze sector heeft afgelopen jaren minder zware klappen opgelopen dan de b & u. Ten opzichte van 2000 raakte de gww in mei 8,8 procent achterop.

In krampachtige pogingen het tij te keren, snijden de aannemers fors in hun personele sterkte. In een jaar tijd verminderde het leger bouwvakkers met 10 procent tot 703.000. In mei lag de omzet met iets boven 6 miljard euro op 6 procent onder het niveau van voorjaar 2004.

In de eerste vijf maanden van het jaar daalde de omzet van de Duitse bouwers met 14,3 procent tot 22,6 miljard euro. In die periode verminderde het aantal gewerkte uren met liefst 16,3 procent tot 274,1 miljoen.

Het opdrachtenniveau in de b & u van januari tot juni zakte vergeleken met dezelfde periode vorig jaar 10,6 procent weg. De gww-sector verloor 9,2 procent terrein. Gemeten over de eerste vijf maanden van het jaar bewegen de omzetten van respectievelijk b & u en gww zich op 58,8 en 72,3 procent van het orderniveau in het jaar 2000.

Reageer op dit artikel