nieuws

Malmö redt bij tunnelproject bomen met sensorentechniek

bouwbreed Premium

malmö – Bij de bouw van de citytunnel in het Zweedse Malmö wordt het bomenbestand beschermd met behulp van door sensoren gereguleerde kunstmatige bewatering.

Tijdens de aanleg van de 6 kilometer lange tunnel onder de stad moet het grondwater de eerstkomende vijf jaar namelijk met 8 meter naar beneden. Om te voorkomen dat de wortels meegroeien zouden de bomen na het herstel van het grondwaterpeil waarschijnlijk echter verdrinken.

In de bast van enkele bomen aangebrachte sensoren meten daarom aan de hand van de sapstroom de verdamping en zorgen er in combinatie met de grondwatermeetgegevens op 25 locaties voor dat water kan worden toegevoerd.

Circa 4000 bomen zouden door de tunnelbouw zonder de ingreep op z�n minst forse schade oplopen of helemaal het loodje leggen. Ruim 1100 van die bomen zijn geclassificeerd als bijzonder waardevol.

Los van de niet in geld uit te drukken emotioneel bepaalde waarde is de aanpak ook economisch gezien gek nog niet, meent gemeentewerken van Malmö. Wat de reddingsactie kost is nog niet duidelijk , maar tot dusver – de aanleg is een paar maanden aan de gang – is er 0,1 miljoen euro geïnvesteerd. Herinplanting is evenmin gratis, want dat zou 5,5 miljoen vergen. Het project zelf kost inclusief de aanleg van 17 kilometer railtraject en een ondergronds station, ruim 1 miljard.

Reageer op dit artikel