nieuws

Magnetron velt bonte knaagkever in kerk Polsbroek

bouwbreed

wageningen – De bonte knaagkevers in een van de balken van de kerktoren in Polsbroek zijn dood na een behandeling met microgolven. Om zekerheid te krijgen dat alle beestjes zijn gedood, is de balk beplakt met papier.

Weber Droogtechniek uit Kiel-Windeweer in Groningen heeft de behandeling van de balk uitgevoerd. Het bedrijf heeft zich laten begeleiden door het onafhankelijke instituut voor houtonderzoek SHR Hout Research uit Wageningen.

Projectleider J. Creemers van het instituut laat weten dat de behandeling succesvol is geweest in de zin dat de temperatuur gedurende de voorgeschreven tijd de vereiste waarde had. De Nederlandse voorschriften zeggen dat de kern van het hout gedurende een half uur een temperatuur moet hebben van 55 graden Celsius. Duitse voorschriften gaan uit van dezelfde temperatuur maar vereisen een tijdsduur van een uur.

De behandeling is gedaan met een soort magnetrons. Het zijn draagbare kastjes met een afmeting van 60 bij 30 bij 30 centimeter. Ze kunnen op de balk worden geklemd of er in elk geval met de �antenne� tegenaan worden gedrukt. De �antenne� is in dit geval de kant met een opengewerkte stalen plaat waaruit de microgolven komen.

Behalen van de temperatuur en de tijd is voor Creemers nog niet voldoende zekerheid dat de behandeling geslaagd is. Om die wel te krijgen heeft hij de balk na behandeling laten beplakken met papier.

“We gaan een jaar lang bezien of er gaatjes in het papier ontstaan. Dat geeft aan dat alsnog een kever is uitgevlogen en dat geen zekerheid bestaat dat er geen kevers meer zijn die de balk verder kunnen aantasten. Zijn er na een jaar geen gaatjes in het papier ontstaan dan bestaat die zekerheid praktisch gezien wel”, aldus Creemers.

Reageer op dit artikel