nieuws

Kunstrif beschermt Hollandse kust

bouwbreed

nijmegen – Een kunstmatig rif in de Noordzee is een prima alternatief voor dijk- en duinverzwaring om de Nederlandse kust te beschermen.

Dat stelde het ingenieursbureau Royal Haskoning gisteren. Het bedrijf is al enkele jaren betrokken bij de verdediging van een aantal kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai in het Midden-Oosten. Een kunstmatig rif van 25 kilometer lang zorgt er daar voor dat de golven voor de kust worden gebroken. Ook in de Noordzee zou een dergelijk rif voldoende bescherming bieden tijdens zware stormen, aldus het ingenieursbureau. Het rif tast het uitzicht vanaf het strand niet aan, omdat het een paar meter onder de zeespiegel komt.

Royal Haskoning heeft een drie alternatieven ontwikkeld met kunstriffen op korte afstand van de kust en op afstanden van 5 en 15 kilometer. De kosten lopen volgens het ingenieursbureau uiteen van 0,5 tot 4 miljard euro. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft meer dan 700 miljoen euro uitgetrokken om acht zwakke plekken aan de kust aan te pakken. Het departement laat de voorstellen van Royal Haskoning door onafhankelijke onderzoekers beoordelen.

Reageer op dit artikel