nieuws

Jonge ambtenaar en bouwer geven het goede voorbeeld

bouwbreed Premium

utrecht – Leren van elkaar. Dat willen de ambtenaren, bouwers en adviseurs die elkaar treffen bij De NieuwBouw. Om te laten zien hoe dat moet, heeft het netwerk van jonge kenniswerkers een stageprogramma in elkaar gezet.

Onder de titel �Mei Maand Match Maand� worden jonge mensen die voor de overheid werken in contact gebracht met mensen uit de aannemerij of advieswereld. Het idee komt van Rijkswaterstaat waar jonge mensen van verschillende afdelingen op dezelfde manier aan elkaar worden gekoppeld.

Tijdens de netwerkbijeenkomst die De NieuwBouw afgelopen dinsdag in stadion Galgenwaard in Utrecht organiseerde, leverde het programma direct een prijswinnaar op. De verslagen van Joost van der Haagen van Rijkswaterstaat en Judith Tonkes van de Volker Wessels-dochter Visser & Smit Hanab vielen het meest in de smaak bij de jury. De prijs: een �meet and greet� met de minister of staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

“Als ik vertel dat ik met een aannemer ga praten, dan gaan op het ministerie alle alarmbellen rinkelen”, vertelt Van der Haagen. De reactie begrijpt hij niet goed. “Als je met elkaar praat, dan kun je zoveel van elkaar leren.” Tonkes ontdekte tijdens haar bezoek aan Rijkswaterstaat tot haar grote verbazing dat de ambtenaren die het nieuwe aanbestedingsbeleid uitdenken, geen theoretische inkoopkennis hebben. Daarbij komt dat slechts een enkeling de Nederlandse Vereniging voor Inkoop (NEVI) kent.

“Hoe is het mogelijk?”, toont Tonkes in het verslag van de kijkstage haar verbazing over de kennis van de ambtenaren. Na het uitstapje heeft zij zich in ieder geval voorgenomen om Van der Haagen, die ruiterlijk toegeeft dat Tonkes een punt heeft, meer informatie te geven over de NEVI. “Een vrouw, bij een bouwbedrijf…?”, was de eerste reactie toen Van der Haagen hoorde dat hij aan Tonkes was gekoppeld. Dat had hij niet verwacht van een �oerdegelijk bouwbedrijf als Visser & Smit Hanab�.

Het bezoek aan de onderneming heeft de ambtenaar van Rijkswaterstaat overtuigd van de boodschap die De NieuwBouw uitdraagt. “Hoe moeilijk kan het zijn om met een aannemer te praten?”, vraagt hij zich retorisch af. Om er direct aan toe te voegen: “Niet.”

Het duo wil het daarom niet bij deze kennismaking laten. Tonkes: “Ik ga me binnen De NieuwBouw inzetten om de relatie tussen bouw en overheid te veranderen.” Van der Haagen knikt en vult haar aan. “Zoals het nu gaat, dat is echt heel fout.”

Reageer op dit artikel