nieuws

In nieuw ROC-complex geen kozijn hetzelfde

bouwbreed Premium

arnhem – Bouwers die van puzzelen houden moeten snel zijn: in de gevels van de negen toekomstige gebouwen voor het nieuwe ROC Nijmegen is geen kozijn hetzelfde. Op 15 juli sluit de inschrijving voor het nieuwe opleidingscomplex waarvan eind oktober of november de bouw zal beginnen.

Volgens architect Jan Decker van AGS Architekten en Planners uit Heerlen wordt het complex naast het station een modern Italiaans dorpje. “We hebben de 30.000 vierkante meter verdeeld over negen gebouwen, die van elkaar worden gescheiden door met glas overdekte steegjes en straatjes”, legt Decker uit. De gebouwen bestaan uit een transparante onderlaag, waarin de betonkolommen als �pootjes� de bovenbouw dragen. Onderling worden de gebouwen verbonden met bruggen op de verdiepingen, die eveneens onder de glazen overkapping doorlopen.

“De onderste laag doet denken aan een stadje, omdat er de praktijklokalen zijn gevestigd in de vorm van bijvoorbeeld winkels, een kapsalon, schoonheidssalon, een bakker en een restaurant. Net als in een winkelstraat.”

De buitengevel van de bovenbouw van het nieuwe opleidingscentrum wordt bekleed met aluminium geveldelen en ramen in steeds diverse kleuren, afmetingen en vormen. Decker: “Je kunt straks van buitenaf de verdiepingen niet meer tellen. We proberen dat te bereiken door een aantal gevelpanelen te ontwerpen die we op verschillende manieren kunnen monteren. Zo houden we de hoeveelheid werk voor de producenten van de panelen toch in de hand.”

Het nieuwe centrum wordt uitgevoerd in beton, de vloeren worden voorzien van betonkernactivering om het klimaat in de overkoepelde stad te kunnen beheersen. Te behoeve van het glazen dak wordt ook een deel in een staalconstructie uitgevoerd. Het gebouw komt langs het spoor naast het centraal station, op een terrein dat nu al jaren braak ligt. Het is het trefpunt voor de 6500 ingeschreven deelnemers aan opleidingen en projecten van de sector Economie, Zorg en Welzijn van het ROC Nijmegen, maar dagelijks zullen gemiddeld 3700 leerlingen en personeelsleden aanwezig zijn.

De feitelijke opdrachtgever voor de nieuwbouw is NS Vastgoed, maar de plannen zijn vooral ontwikkeld volgens de wensen van gebruiker ROC Nijmegen.

Het complex moet in 2007 worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel