nieuws

Friesland wil alleen eigen bagger opslaan

bouwbreed

leeuwarden – Friesland wil geen bagger meer uit andere delen van Nederland binnenhalen. Door de vele baggerwerkzaamheden in Friesland heeft de provincie meer dan genoeg eigen specie. Daarbij komt dat de opslagcapaciteit in de Friese zandwinputten beperkt is. Friesland en het waterschap Wetterskip Fryslân hebben daarom een overeenkomst gesloten met de eigenaren van de zandwinputten […]

leeuwarden – Friesland wil geen bagger meer uit andere delen van Nederland binnenhalen. Door de vele baggerwerkzaamheden in Friesland heeft de provincie meer dan genoeg eigen specie. Daarbij komt dat de opslagcapaciteit in de Friese zandwinputten beperkt is. Friesland en het waterschap Wetterskip Fryslân hebben daarom een overeenkomst gesloten met de eigenaren van de zandwinputten om alleen eigen bagger aan te nemen, zo laat de provincie weten.

Friesland is de enige provincie waar het waterschap bagger als vulling voor zandwinputten accepteert. Toen bleek dat begin dit jaar 300.000 kubieke meter bagger uit Haarlem zijn weg naar Friesland wist te vinden, greep de provincie in. Friesland produceert jaarlijks zelf ruim 300.000 kuub bagger. De komende vijf jaar wordt echter jaarlijks 600.000 kuub baggerspecie boven water gehaald. Voor de verdieping van vaarwegen is namelijk 2,4 miljoen euro extra beschikbaar en voor financiële steun van onderhoudsbagger door de provincie 6,3 miljoen euro. Mocht Friesland niet genoeg bagger aan de eigenaren van de zandwinputten, Van Oord en Eastersanding, kunnen leveren, dan kan alsnog bagger worden geimporteerd.

Reageer op dit artikel