nieuws

EU-richtlijn zonlicht gaat niet door

bouwbreed Premium

brussel – De Europese richtlijn voor zonnestraling gaat niet door. Dat heeft de commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement besloten. De volksvertegenwoordigers laten het beleid op dit gebied over aan nationale overheden.

De commissie, die het onderwerp voorbereid voor behandeling in het parlement zelf, vindt dat de hoeveelheid zonnestraling per land zo veel verschilt, dat een Europese richtlijn op dit gebied slechts zorgt voor onnodige bureaucratie. In het Noorden schijnt de zon nu eenmaal veel minder dan in het Zuiden van Europa, zo is de redenering van de parlementariërs.

De verworpen richtlijn maakt deel uit van een Europese maatregel voor allerlei soorten schadelijke straling. Hierin is vastgelegd hoe bedrijven hun medewerkers moeten beschermen tegen bijvoorbeeld röntgen- en laserstraling.

De Europese Commissie was van plan om de dezelfde regels toe te passen op de bescherming tegen zonnestraling. Dit zou betekenen dat werkgevers een dossier aan moeten leggen waarin zij dagelijks de kracht van de zonnestraling bij moeten houden.

FNV Bouw reageert teleurgesteld op het Brusselse bericht. “Jammer”, stelt woordvoerder A. Pols namens de grootste vakbond van de sector. Daarbij benadrukt zij dat aannemers nu niet helemaal vrij zijn gepleit van alle verplichtingen. “In de CAO staat dat iedere werkgever moet zorgen voor een gezonde werkplek. Bij een felle zon betekent dat: petje op, T-shirt aan en insmeren met zonnebrand.”

MKB Nederland, als belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf een fel tegenstander van de richtlijn, is tevreden over de beslissing van het Europees Parlement. “De straling van een röntgenapparaat is overal hetzelfde. Het is goed om de bescherming hier voor centraal te regelen. Bij zonnestraling is dat niet het geval, dus dat moet je aan lidstaten overlaten”, licht U. Schröder het standpunt van de belangenvereniging toe.

Reageer op dit artikel