nieuws

Energetisch renoveren financieel zeer aantrekkelijk

bouwbreed

groningen – Energetische renovatie van de bestaande woningvoorraad biedt een enorm onbenut potentieel aan besparingsmogelijkheden. Bij een project in de Groningse wijk Leeuwenborg wordt het energieverbruik per woning 30 tot 40 procent teruggedrongen, terwijl de bewoners er financieel op vooruit gaan.

Na aftrek van de kosten blijft voor de bewoners netto gemiddeld 650 euro per jaar over, rekent projectontwikkelaar H. Seinen voor. “En met de verdere stijging van de energieprijzen die wordt verwacht, zal het voordeel alleen maar groter worden.”

De werkwijze in deze wijk uit de jaren zestig en zeventig is bedacht door deze directeur van het gelijknamige bureau uit Leeuwarden in samenwerking met bureau Ecofys. Begonnen als een proef op wijkniveau, heeft de gemeente deze inmiddels overgenomen voor de hele stad. Waarna de provincie niet wilde achterblijven en besloot er een project van te maken voor heel Groningen.

Om bewoners mee te krijgen, moet je ze iets kunnen bieden, verklaart Seinen het succes. Het voordeel komt, zo schetst hij, meteen uit de verf dankzij een financieringsconstructie waarbij de kosten verdampen in de gloed van een lagere energierekening.

Het project is in een rustig tempo op gang gekomen maar nu er in de praktijk al aardig wat resultaten te zien zijn, blijkt de deelname toe te nemen. Veel Groningers kijken eerst de kat uit de boom.

Binnenklimaat

“Bij de eerste rondes was het zo dat als we honderd mensen aanschreven, er tien tot vijftien reageerden. De kunst is geweest om die enthousiast te krijgen. Nu blijkt dat de beloftes worden waargemaakt, is het makkelijker grote groepen over de streep te trekken”, weet Seinen.

Bij de renovatie wordt de energieprestatie van de woning verbeterd en tegelijk het binnenklimaat gezonder gemaakt. “Dat kan, anders dan vaak wordt gedacht heel goed samengaan”, onderstreept de Friese ontwikkelaar. Zo wordt door de aanpak van koudebruggen en een beter ventilatiesysteem schimmelvorming en de hoeveelheid stof en radon in de lucht teruggedrongen. “Dat blijkt in veel woningen die we onderhanden nemen hard nodig. Want het is er binnen vaak erg ongezond.”

Energiebesparingsmaatregelen, afhankelijk van het soort woning en wat er eerder al aan is gebeurd, zijn onder meer isolatie van gevel en dak, dubbel glas, de installatie van een zonne-gasboiler en pv-panelen voor elektriciteit. Energiebesparing én een beter binnenklimaat worden bereikt door de aanpak van kieren en koudebruggen, de installatie van balansventilatie en het creëren van een betere bodemafsluiting; wat in Leeuwenborg gebeurt door een laag schelpen onder de woning te brengen.

Een doorbraak ziet Seinen in een financieringsconstructie waarbij de investeringslast voor de bewoner direct kan worden weggestreept tegen de lagere energielasten en om die reden ook niet wordt meegerekend bij de berekening van de maximale hypotheek. Bij het Groningse project wordt daarmee gewerkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels