nieuws

Drie nieuwe sluizen Zuid-Willemsvaart

bouwbreed

den haag – De provincie Brabant en het Rijk gaan voor 2010 drie sluizen in de Zuid-Willemsvaart vernieuwen. De operatie kost 90 miljoen euro. Minister Peijs (verkeer) en de provincie Noord-Brabant hebben gis-teren in een overeenkomst vastgelegd dat zij ieder 30 miljoen betalen voor de vervanging van de sluizen 4, 5 en 6 in de […]

den haag – De provincie Brabant en het Rijk gaan voor 2010 drie sluizen in de Zuid-Willemsvaart vernieuwen. De operatie kost 90 miljoen euro.

Minister Peijs (verkeer) en de provincie Noord-Brabant hebben gis-teren in een overeenkomst vastgelegd dat zij ieder 30 miljoen betalen voor de vervanging van de sluizen 4, 5 en 6 in de Zuid-Willemsvaart. Het waterschap Aa en Maas, gemeenten en het regionale bedrijfsleven betalen de resterende 30 miljoen. Namens het bedrijfsleven betalen onder andere de zand- en grintbedrijven Van Nieuwpoort en A. Jansen mee.

De sluizen 4, 5, en 6 verkeren in slechte staat, maar vervanging was aanvankelijk niet voor 2015 voorzien. Peijs heeft dit naar voren kunnen halen door de benodigde 30 miljoen uit de meevallers bij de aanleg van de Betuweroute te halen.

Peijs wil uiterlijk volgend jaar juli uitgewerkt hebben hoe de vernieuwing van de sluizen precies wordt aangepakt. Provincie en Rijkswaterstaat willen proberen de klus in een pps-constructie uit te voeren. Behalve de vervanging van de sluizen gaat het om een aanpassing bij de Erpsebrug en de aanleg van passageplaatsen. Ook komen er plekken voor schepen om te draaien.

De vervanging van de sluizen maakt deel uit van een groter pakket Brabantse plannen om de Zuid-Willemsvaart geschikt te maken voor grotere schepen.

Reageer op dit artikel