nieuws

De NieuwBouw wil weer trots zijn

bouwbreed Premium

utrecht – De leden van De NieuwBouw zijn trots op hun werk. Een gevoel dat door alle negatieve publiciteit rond de bouwfraude moeilijk is uit te dragen, zo vindt het netwerk van jonge bouwers. Relatietherapie tussen sector en overheid moet het zelfvertrouwen terugbrengen.

“Ik ging net weg bij HBG toen de Tweede Kamercommissie het onderzoek naar de bouwfraude publiceerde. Het rapport was zo negatief, dat begreep ik niet.” De verontwaardiging van Carlo Kuiper klinkt tweeëneenhalf jaar na dato nog steeds door in zijn stem.

De adviseur van ingenieursbureau DHV kan zijn tijd bij de grootste bouwer van het land moeilijk rijmen met het beeld dat van de sector in de media opdoemt. “Er wordt gedaan alsof iedereen zit te rommelen. Maar daar werken gewoon hele bevlogen mensen die tot �s avonds negen uur aan een aanbesteding zitten te werken.”

Fantastisch

Kuiper besloot om het er niet bij te laten zitten. Als lid van jongDHV organiseerde hij een bijeenkomst met de titel �BouwVertrouwen�. Voor de middag waren drie groepen uitgenodigd; aannemers, adviseurs en opdrachtgevers. Van de middag is Kuiper vooral een werkgroep bijgebleven waarin de deelnemers werd uitgenodigd om eens open en eerlijk te vertellen wat hij of zij van de ander denkt. “De rol van de adviseur bleek daar nogal dubbel. De ene keer staat hij aan de kant van de aannemer, de andere keer aan de kant van de opdrachtgever. De mensen vonden het fantastisch om op die manier met elkaar te praten.”

Aan het einde van avond is Kuiper voor het blok gezet door Babette Leertouwer van het adviesbureau PRC, dat de bijeenkomst voor die dag onderdak bood. Zij stelde de zaal de simpele vraag of de organisatie door moest gaan met het initiatief. “Iedereen zei �ja�, en toen hingen we”, herinnert Kuiper zich.

Het succes maakte de groep wat ambitieuzer. In de weken na de bijeenkomst werd er druk gepraat over nieuwe activiteiten. Tegelijkertijd kwamen de jongeren van PSIBouw, een belangrijk fonds van overheid en sector dat innovaties in de bouw wil stimuleren, op het idee om zich te organiseren.

“Ik hoorde van Ruben Vrijhoef, een vriend van mij, over �Jong PSIBouw� in wording. Hij werkte daar. We hebben toen besloten om de twee organisaties in elkaar te schuiven”, vertelt Kuiper. De combinatie was ideaal. BouwVertrouwen had allerlei inhoudelijk plannen maar had daar eigenlijk onvoldoende geld voor. Jong PSIBouw beschikte over de middelen en het netwerk om de ideeën uit te voeren.

In het najaar van 2004 zag de NieuwBouw het licht. Het netwerk bestaat uit jonge medewerkers van bouwbedrijven, overheden, kennisinstituten en ingenieursbureaus en telt inmiddels zo�n vierhonderd leden. Wie zich aan wil sluiten moet jonger zijn dan 35 jaar en affiniteit hebben met de bouw. “Ben je ouder, dan kun je �vriend� worden”, voegt Amy Oerlemans, verantwoordelijk voor de externe contacten en werkzaam bij het ingenieursbureau Arcadis, snel toe. Het lidmaatschap is voor iedereen gratis.

De NieuwBouw is opgericht in de vorm van een stichting. Oerlemans: “We krijgen subsidie en het geld moet ergens worden ondergebracht.” Het bestuur staat onder leiding van voorzitter Hans van Rossum die in het dagelijks leven als manager werkzaam is bij het bouwconcern Koninklijke Bam Groep. Ondanks de formele basis van het netwerk, houden de initiatiefnemers de relaties liefst zo informeel mogelijk. Zo worden de bestuursleden van De NieuwBouw �kwartiermakers� genoemd.

Om de discussie zo helder mogelijk te maken, praat De NieuwBouw bij voorkeur over echte projecten. Kuiper: “Dan wordt het concreet.” De vers opgerichte organisatie viel wat dat betreft met de neus in de boter. Op verzoek van Rijkswaterstaat organiseert het netwerk op 24 augustus een PPD, wat staat voor Publiek Private Discussie.

Rijkswaterstaat heeft enkele honderden miljoenen euro�s op de plank liggen voor het onderhoud van een groot aantal kunstwerken. Voor het vergeven van de opdrachten voor dit werk wil de dienst gebruik maken van innovatieve contracten. En om dat goed te doen, wordt een beroep gedaan op de sector om met nieuwe ideeën te komen.

In voorbereiding op de PPD houdt De NieuwBouw vandaag in Utrecht een projectenmarkt. Het is de bedoeling dat jonge medewerkers uit de bouw hier ideeën uitwisselen die tijdens de bijeenkomst in augustus een aftrap kunnen zijn.

Uitgangspunt van beide bijeenkomsten is wat Oerlemans betreft een open en eerlijk gesprek. “Ik wil de ruimte hebben om het niet eens te zijn met mijn opdrachtgever. Binnen De NieuwBouw willen we de openheid tot stand brengen die dat mogelijk maakt.”

Uitgangspunt van de bijeenkomsten is een open en eerlijk gesprek

Reageer op dit artikel