nieuws

Corporaties verdubbelen woningverkopen

bouwbreed Premium

amsterdam – In het eerste kwartaal van dit jaar hebben Amsterdamse woningbouwcorporaties 592 woningen verkocht. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt daarmee het aantal verkochte woningen twee keer zo hoog. Dat meldt de Amsterdamse federatie van Woningcorporaties (AFW).

Blijft het tempo op dit niveau liggen, dan hebben de hoofdstedelijke corporaties aan het einde van het jaar 2400 woningen verkocht. De sociale huisvesters zouden zichzelf daarmee met een kwart overtreffen, vorig jaar wisselden 1940 corporatiewoningen van eigenaar.

Net als vorig jaar voert corporatie De Key in het eerste kwartaal van 2005 de ranglijst aan met meer dan honderd verkochte woningen. In 2004 deed de sociale huisvester in het totaal 432 woningen van de hand. De instelling werd daarbij op de hielen gezeten door woningbouwcorporatie Het Oosten dat vorig jaar 358 woningen uit het bestand schrapte.

Dit jaar moet Het Oosten concurrent Rochdale voor laten gaan. De sociale huisvester verkocht net als De Key sinds het begin van dit jaar al meer dan honderd woningen. Rochdale heeft daarmee al meer dan de helft van het volume van vorig jaar achter de rug. In 2004 had de sociale huisvester twaalf maanden nodig om 163 woningen van de balans af te voeren.

Het Oosten is in 2005 met 49 verkochte woningen een goede subtopper. Met het volume kijkt de corporatie Ymere op de rug dat met 94 verkochte woningen in de eerste drie maanden van dit jaar wel aansluiting vindt bij de kopgroep.

De gemiddelde verkoopprijs van de woningen lag in 2004 op 150.000 euro. De corporaties kregen daarmee 1,1 procent meer voor hun vastgoed dan een jaar eerder. In 2003 schreven de Amsterdamse sociale huisvesters gemiddeld 147.723 euro voor een huis in de boeken bij.

De sociale huisvesters verhuren momenteel ruim 200.000 woningen. De corporaties hebben met de gemeente in een convenant afgesproken dat zij de komende twee jaar 28.000 woningen verkopen. Met 6000 verkochte woningen is van dat aantal momenteel eenvijfde van de geplande verkopen gerealiseerd.

De woningverkopen zijn noodzakelijk omdat de corporaties het geld nodig hebben om nieuwe projecten te financieren. Wordt het vastgoed niet afgestoten, dan beschikken de sociale huisvesters over onvoldoende financiële middelen voor de bouw van nieuwe woningen.

Het terugbrengen van het woningbestand van de Amsterdamse corporaties is niet alleen noodzakelijk voor het verkrijgen van investeringskapitaal. Het verkoopprogramma moet er ook voor zorgen dat meer particulieren een eigen woningen hebben. Momenteel heeft één op de vijf Amsterdammers een koophuis. Als het aan de corporaties ligt dan verschuift die verhouding binnen enkele jaren naar één op drie.

Reageer op dit artikel