nieuws

BPB wijst avances Saint-Gobain af

bouwbreed

londen – BPB, de grootste fabrikant van gipsplaten ter wereld, heeft het niet-vijandige overnamebod van het Franse Saint-Gobain snel en resoluut van de hand gewezen.

Volgens BPB is het voorstel “onwelkom” en betekent de geboden prijs van 675 pence per aandeel (ongeveer tien euro) ofwel ruim vijf miljard euro voor het hele bedrijf “een aanzienlijk onderwaardering”. Saint-Gobain toonde zich “verrast over de negatieve reactie”, zeker omdat de geboden prijs 35 procent boven de laatste beurskoers ligt, en beraadt zich nu op de volgende stap.

Saint-Gobain, het oudste bedrijf van Frankrijk (opgericht in 1665), deelde eind vorige week mee het Britse bedrijf te willen overnemen. BPB richt zich puur op gipsplaat en is daarmee in veel Europese landen marktleider en nummer drie in de VS. Het bedrijf profiteert sterk van het toenemende gebruik van gipsplaat, met name in de VS waar jaarlijks 10 vierkante meter per hoofd van de bevolking wordt afgezet.

Daarnaast investeert BPB sterk in opkomende markten als India, Thailand en Maleisië. Saint-Gobain is op zijn beurt de grootste klant van BPB en zou het Britse bedrijf vooral willen integreren met zijn in isolatiematerialen gespecialiseerde dochter Isover.

Naar verluidt hoorde Richard Cousins, de topman van BPB, voor het eerst over het bod tijdens een cricketwedstrijd in de Ashes-serie in het befaamde Londense stadion Lord�s. In een verklaring die al de volgende dag werd uitgebracht, stelt BPB dat het bedrijf op dit moment “profiteert van zeer gunstige marktomstandigheden.”

Analisten leiden daaruit af dat de winst dit jaar hoger uit zal komen dan eerder werd verwacht en dat daardoor de door Saint-Gobain geboden prijs fors omhoog zal moeten wil het voorstel acceptabel zijn voor de Britten. Aangenomen wordt dat BPB bij een hogere prijs – “beginnend met een zeven” – wel bereid is over een overname te praten.

Hoewel de aankondiging voor een volgende Frans-Britse overnameslag op zichzelf verrassend is, past zo�n transactie in de al enkele jaren gaande schaalvergroting bij de toeleveranciers van de bouw.

Recent werd bijvoorbeeld Aggregate Industries overgenomen door Holcim, kocht het Mexicaanse Cemex de Britse cementfabrikant RMC en werd Cementbouw in ons land ingelijfd door het Ierse CRH. Al eerder kocht Lafarge de Britse cement- en asfaltfabriek Blue Circle.

Andere leveranciers, zoals het Britse Wolseley maar ook CRH zoeken de wereldwijde groei vaak in zogenaamde bolt-on acquisities, de aankoop van kleinere bedrijven die makkelijk aan bestaande divisies te koppelen zijn.

Reageer op dit artikel