nieuws

Blokrijden om file te voorkomen

bouwbreed Premium

den haag – Rijkswaterstaat heeft een nieuw wapen ingezet tegen files. Op de A50 en A12 voert de dienst een proef uit met het zogenoemde blokrijden. Een auto van Rijkswaterstaat gaat midden op de weg rijden zodra een file dreigt te ontstaan. Alle voertuigen daarachter houden dan een constante snelheid aan. Daarmee wordt voorkomen dat […]

den haag – Rijkswaterstaat heeft een nieuw wapen ingezet tegen files. Op de A50 en A12 voert de dienst een proef uit met het zogenoemde blokrijden. Een auto van Rijkswaterstaat gaat midden op de weg rijden zodra een file dreigt te ontstaan. Alle voertuigen daarachter houden dan een constante snelheid aan. Daarmee wordt voorkomen dat auto�s telkens optrekken en afremmen. De files moeten zo minder lang worden.

De proef vindt �s ochtends plaats op de A12 tussen de Duitse grens en knooppunt Velperbroek en in de avond op de A50 tussen knooppunten Grijsoord en Valburg.

De eerste indruk van de proef is positief, aldus een woordvoerder van het ministerie. Over ongeveer een halfjaar denkt Rijkswaterstaat betrouwbare cijfers te hebben. Mocht het blokrijden succesvol zijn, dan kan het op meer snelwegen worden doorgevoerd.

De verladersorganisatie EVO pleit voor de invoering van een modernere variant op het blokrijden. De belangenbehartiger heeft berekend dat een slimme snelheidsregelaar, die van buitenaf het tempo van voertuigen bepaalt, de kans op files met 15 procent kan terugdringen. Een dergelijk systeem is al ontwikkeld, aldus EVO.

Reageer op dit artikel