nieuws

Betonwegen op Walcheren in reparatie na plotselinge hitte

bouwbreed Premium

middelburg – Op twee plattelandswegen op Walcheren vinden komende week herstelwerkzaamheden plaats aan het wegdek. Door de acute warmte in juni zette het beton dusdanig uit dat de betonplaten klem kwamen te zitten en sommige naar boven werden gedrukt.

Op de Oude Veerseweg bij Middelburg betreft het vier platen die ter plekke opnieuw worden gestort. Op de Zwanenburgseweg tussen Grijpskerke en Oostkapelle gaat het om drie betonplaten.

De betonplaten worden verwijderd en vervolgens wordt het beton opnieuw gestort. Het gaat om platen van 6,5 meter lang en 3,5 meter breed.

Waterschap Zeeuwse Eilanden is deze week begonnen met het verwijderen van de aangetaste betonplaten en de voorbereidende werkzaamheden. Maandag 18 juli wordt begonnen met het storten van het beton. De uitvoering is in handen van BAM.

De kosten van de reparaties belopen 25.000 euro. De schade die nu op de Walcherse wegen is geconstateerd, is vooral te wijten aan het ineens warmer wordende weer. Doordat het temperatuurverschil in korte tijd zo groot was, konden de dilatatievoegen die op bepaalde plaatsen in de weg zijn aangebracht (uitzetvoegen) de uitzetting niet voldoende opvangen.

Op één locatie kwamen de platen destijds maar liefst 40 centimeter omhoog. De weg werd daarop direct afgesloten, de platen verwijderd en de weg tijdelijk opgevuld met gebroken puin.

De reparaties aan de genoemde wegen nemen een aantal dagen in beslag. Dit betekent dat de wegen ongeveer een week zijn afgesloten.

Van de ruim 2200 kilometer plattelandswegen die het in Middelburg zetelende waterschap Zeeuwse Eilanden beheert en onderhoudt, is 75 kilometer betonweg.

De meeste van deze wegen bevinden zich op Walcheren en zijn destijds onder andere in het kader van de ruilverkaveling aangelegd door de Dienst Landelijk Gebied en het wegschap Walcheren.

Reageer op dit artikel