nieuws

Bergson zet tenderbieding op Hunter Douglas door

bouwbreed Premium

rotterdam – Bergson, het beleggingsvehikel van Hunter Douglas-topman R. Sonnenberg, zet zijn bod op de raambekleder door. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders is akkoord gegaan met het uitbrengen van de preferente aandelen.

Sinds gisteren kunnen aandeelhouders hun aandelen Hunter Douglas aanbieden aan Bergson. Het gaat hier om een tenderbod met een richtprijs van 46 euro per aandeel. Dit wil zeggen dat aandeelhouders zelf mogen bepalen tegen welke prijs zij hun aandelen willen overdoen aan Bergson. Die is echter niet verplicht ze af te nemen als de prijs meer dan 46 euro is.

Deze manier van bieden is bij vele minderheidsaandeelhouders in het verkeerde keelgat geschoten. Om via de tendermethode te mogen werken mag de biedende partij niet meer dan 30 procent van de aandelen hebben. Samen met zijn zuster heeft Sonnenberg 52 procent.

Om onder de 30 procent te komen, heeft Sonnenberg besloten preferente aandelen uit te geven waardoor zijn belang onder de 30 procent zakt. Minderheidsaandeelhouders vinden dit een truc om wetgeving te omzeilen en hebben de Autoriteit Financiële Markten gevraagd in te grijpen. Die deed dit niet en kreeg daarover gelijk van het College van beroep voor het Bedrijfsleven.

De woede van de minderheidsaandeelhouder richt zich vooral op de prijs die zij kunnen krijgen. Als Sonnenberg via een openbaar bod de aandelen had willen hebben, dan zou een prijs van 50 tot 55 euro normaal zijn geweest. door de truc komt hij er nu voor een koopje aan.

Nu alle klippen zijn omzeild is de tenderbieding geopend voor de 10,5 miljoen gewone aandelen die Bergson wil hebben. Of de aandelen ook daadwerkelijk worden overgenomen, hangt niet alleen af van de prijs, maar ook van het aantal. Worden er minder dan 10,5 miljoen aangeboden, dan hoeft Bergson zijn bod niet gestand te doen.

Reageer op dit artikel