nieuws

Akkoord oplossing voor balkons Brunssum in zicht

bouwbreed

brunssum – Aannemer Jongen uit Landgraaf en de huiseigenaren van twee woontorens in Brunssum hebben overeenstemming bereikt over het opknappen van 28 balkons.

De balkons bleken tijdens een inspectie eind mei niet te voldoen aan de veiligheidseisen rond de ophanging, waarop de gemeente ze liet stutten.

De bewoners zien het meest in de werkwijze waarbij eerst de zijmuur wordt open gezaagd, dan een extra kolom wordt ingemetseld en het geheel tenslotte wordt afgewerkt. Of deze werkwijze ook wordt gevolgd, hangt af van een advies van TNO.

Uit eerder onderzoek door TNO bleek dat een belangrijk ijzeren staafje van 20 centimeter niet alleen op de bouwtekening, maar ook in het beton ontbreekt.

Jongen heeft drie opties aan de bewoners voorgelegd: Klemmen binnen en buiten het appartement en het plaatsen van een kolom tegen de muur in de hoek van het balkon vielen af. De bewoners kozen voor het plaatsen van een extra kolom van 10 centimeter doorsnee ín de muur. Die is volgens de bewoners het mooist af te werken.

Brunssum greep in omdat de gemeente geen enkel risico wilde lopen na het ongeval bij de Patio Sevilla in Maastricht. Daar braken vijf balkons af, waarbij twee bewoners om het leven kwamen. Justitie aldaar is nog steeds doende met het strafrechtelijk vooronderzoek.

Reageer op dit artikel