nieuws

Afvalstort ingetekend in recreatief gebied

bouwbreed

emmeloord – De afvalstort is nu nog een vreemd element in het vlakke, gestructureerde landschap. Straks moet deze 40 hectare grote terp zijn opgenomen in een recreatief gebied, rollen er golfballen overheen en biedt het wandelaars uitzicht over de zichtlijnen die reiken tot aan de horizon.

De gemeente Noordoostpolder heeft nog geen hoogwaardig recreatieve plek en wil er een creëren bij de Casteleynsplas bij Emmeloord. Ze is niet bang voor concurrentie “omdat we in een uniek gebied zitten”, stelt wethouder T. Bij de Vaate.

Grootschalige waterrecreatie heeft de gemeente niet op het oog. Een waterplas mag er wel komen, echter in combinatie met sport, spel, leisure en “onderscheidende vormen van verblijfsrecreatie”, zoals health centre, een aantal landgoederen of buitenplaatsen en een hotel annex congrescentrum. Zodat ook toerisme vanuit het langsrijdende verkeer over de A6 kan worden ontwikkeld.

“Er is hier prachtig veel open ruimte beschikbaar en er wordt niets mee gedaan”, constateert Bij de Vaate. Ze is al zes jaar bezig het recreatiegebied van de grond te krijgen. Dat dit maar niet wil lukken, heeft volgens haar mede te maken met de historie. “De Noordoostpolder is vanaf de tekentafel ontstaan en inmiddels zestig jaar oud. Vroeger moest hier alles nuttig en functioneel zijn, voor ontspanning was geen plek. Inmiddels hoort vrijetijdsbesteding er gewoon bij.”

De wethouder heeft het plan bedacht om een ontwikkelaar of ontwikkelcombinatie aan te trekken, die als partner van de gemeente turn-key invulling wil geven aan het gebied. Als bruidsschat heeft ze onder meer zand en een bestemmingsplan in de aanbieding. Bij de Vaate: “Waterberging is momenteel erg actueel. Door hierop in te spelen en naast de Castelynsplas een nieuwe plas te graven, komt zand beschikbaar dat goed te gebruiken is als metsel- en betonzand.”

Exploitatie

Volgend jaar wordt de afvalstort afgedekt, waarna de ontwikkeling van het gebied kan beginnen. Het Friese Pad NV, het afvalverwerkingsbedrijf waar de gemeenten Urk en Noordoostpolder en de provincie Flevoland belang in hebben, zal worden opgeheven. De gemeente Noordoostpolder neemt de rechtspersoon over. Uit studie is gebleken dat het mogelijk is een gebied te creëren van 150 hectare.

De gemeente Noordoostpolder heeft volgens de wethouder inmiddels zo�n twintig inschrijvingen ontvangen op haar uitnodiging aan de markt, om zich als ontwikkelpartner voor het project aan te bieden. Eind dit jaar wordt de keuze bepaald. “Het is niet moeilijk een zandboer te vinden die het gebied ontwikkelt en weer vertrekt. Wat wij zoeken is een ontwikkelaar die hart heeft voor het gebied en verantwoordelijkheid wil dragen voor het geheel. Die het exploiteert en daar de juiste ondernemers bij zoekt”, stelt Bij de Vaate. Op 29 juli sluit de inschrijvingstermijn.

Reageer op dit artikel