nieuws

Acties op stapel in afbouwsector

bouwbreed

den haag – In de afbouwsector zijn acties onvermijdelijk geworden. Dat zegt vakbond FNV Bouw na het mislukken van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Werkgeversorganisatie NOA ligt geenszins wakker van het dreigement en denkt de zaak nog bijtijds te kunnen vlottrekken.

Volgens onderhandelaar C. Verhoef van FNV Bouw is de kloof tussen wat de werknemers eisen en hetgeen werkgevers bieden alleen maar groter geworden gedurende de onderhandelingen. “We hebben op het laatst nog naar openingen gezocht, maar niet gevonden. Ons rest niets anders dan na de zomer actie te gaan voeren”, aldus Verhoef.

Vakbonden hebben een loonstijgingen voor 2005 van 1,25 procent neergelegd. Bovendien willen zij dat de werkgevers de hogere premie compenseren die de 13.000 werknemers in de afbouwsector voor het vroegpensioen gaan betalen.

“Werkgevers bieden voor dit jaar echter twee keer een eenmalige uitkering”, zegt Verhoef. “En in 2006 stellen ze een loonsverhoging van 1,75 procent voor. Maar de premieverhoging bedraagt in dat jaar alleen al 2,2 procent.” Verhoef noemt de voorstellen van werkgevers onacceptabel. Te meer daar de afbouwers, hoofdzakelijk stukadoors, in 2004 ook al op de nullijn zaten.

De onderhandelaar vindt dat de werkgeversvoorstellen ook iedereen die “ziek, zwak en misselijk” is in de portemonnee treft. Zo willen de werkgevers na drie maanden ziekte nog maar 90 procent doorbetalen en na zes maanden nog slechts 85 procent. De eindejaarsuitkering zou zelfs helemaal moeten worden afgeschaft.

Volgens voorzitter J. van de Kant van de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) heeft de sector simpelweg het geld niet om aan de eisen van de bonden te voldoen. “We hebben te maken met een verziekt prijspeil en de rendementen van de bedrijven liggen ver beneden nul”, aldus Van de Kant.

Hij wijst in dat verband op het toenemend aantal goedkope arbeidskrachten dat vanuit Oost-Europa naar Nederland trekt. “We zijn vele jaren kampioen geweest in het afsluiten van een goede cao. Maar nu gaat dat dus niet. We zouden dan een te groot loonoffer moeten doen.”

Dat vakbonden met acties dreigen, deert Van de Kant niet. “Wij zijn daar niet bang voor. Integendeel, ik denk dat de bedrijven de huidige opstelling prima kunnen uitleggen aan hun medewerkers.” De NOA-voorzitter sluit niet uit dat in de komende weken toch nog vruchtbaar, informeel, overleg wordt gevoerd. “We komen elkaar genoeg tegen. Misschien levert dat nog wat op.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels