nieuws

Zandfilter houdt water in Waal schoon

bouwbreed

nijmegen – Het water in de Waal zal een stuk schoner worden, als de bouw van een zandfilter bij de zuiveringsinstallatie in Nijmegen klaar is. Dit is de verwachting van het waterschap Rivierenland, dat is verantwoordelijk voor het waterbeheer langs het grootste deel van de Waal. De bouw van het zandfilter neemt vandaag een aanvang. […]

nijmegen – Het water in de Waal zal een stuk schoner worden, als de bouw van een zandfilter bij de zuiveringsinstallatie in Nijmegen klaar is.

Dit is de verwachting van het waterschap Rivierenland, dat is verantwoordelijk voor het waterbeheer langs het grootste deel van de Waal.

De bouw van het zandfilter neemt vandaag een aanvang. Het filter moet voorkomen dat ongezuiverd rioolwater bij hevige regenval uit de regio Nijmegen rechtstreeks in de rivier terecht zal komen.

Het waterschap Rivierenland heeft bovendien met de gemeenten maatregelen genomen, waardoor er minder gevaar bestaat voor overstorten. Daardoor moeten er minder fosfaat- en stikstofverbindingen in de rivier terecht komen.

Het zandfilter zorgt voor een extra zuivering van afvalwater, dat nog wel door de riolen stroomt. Maar de opzet is dat regenwater veel meer infiltreert in de bodem in en niet via het riool wordt afgevoerd. Door de maatregelen kan de aanleg van een kostbaar bergbezinkbassin achterwege blijven.

Reageer op dit artikel