nieuws

Woningrenovaties goed voor 41 procent van Belgische bouwomzet

bouwbreed

brussel – De Belgen hebben vorig jaar ruim 13 miljard euro uitgegeven voor renovatie van hun woningen. Daarmee waren de woningrenovaties goed voor 41 procent van de totale omzet in de Belgische bouw, die 32 miljard euro bedroeg.

Het aandeel van 41 procent van de renovaties in de totale bouwomzet is gebaseerd op dat deel van de renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning moest worden aangevraagd. Kleinschaliger renovaties zijn niet inbegrepen in het bedrag van 13 miljard euro en vertegenwoordigen allemaal samen zeer waarschijnlijk minstens ook nog enkele honderden miljoenen euros.

Volgens de Bouwunie, de organisatie van zelfstandigen en middelgrote en kleine bedrijven in de bouw, zijn er verschillende redenen voor het succes van de woningrenovatie. In de eerste plaats is er een steeds grotere belangstelling voor sanering en modernisering van verouderde woningen, die in de hand wordt gewerkt door een gebrek aan betaalbare bouwgronden. Voorts speelt de historisch lage hypotheekrente en de verlaagde btw van 6 procent (in plaats van 21 procent) voor renovatiewerken voor woningen, die ouder zijn dan 5 jaar, een rol. De verlaagde btw van 6 procent (een Europese maatregel) loopt dit jaar af, reden waarom zowel de Bouwunie als de Confederatie Bouw (CB), de grootste werkgeversorganisatie in de Belgische bouw, aandringen op een verlenging van het verlaagde btw-tarief. Zowel de Bouwunie als de CB waarschuwen dat het zwartwerk in de bouw weer zal toenemen als het verlaagde btw-tarief vanaf 1 januari 2006 weer naar 21 procent wordt verhoogd. Volgens de Bouwunie verdwijnen dan zeker 7000 banen naar het zwarte circuit, volgens de CB zouden er dat zelfs een 7500 zijn. Cijfers van de Bouwunie tonen aan dat in Vlaanderen 80 procent van diegenen die een huis hebben verworven, voor een bestaand pand (huis of appartement) heeft gekozen boven nieuwbouw. In 2004 werden er bijna 28.000 vergunningen verleend voor woningrenovatie. In 1990 waren dat er 19.565. Ongeveer 60 procent van de woningrenovaties gebeurt naar aanleiding van een verandering van eigenaar en ook dat heeft aanleiding gegeven voor een forse stijging van het aantal renovaties, aldus de Bouwunie.

Verlaagde btw van 6 procent loopt dit jaar af

Reageer op dit artikel