nieuws

Warenhuis in Parijs dicht wegens hoog brandrisico

bouwbreed Premium

parijs – Het bekende warenhuis La Samaritaine in Parijs wordt volgende week voor onbepaalde tijd gesloten. Uit een door de directie gelast onderzoek blijkt dat het in 1905 gebouwde art deco-pand te brandgevaarlijk is. Gevreesd wordt dat het vijf tot tien jaar kan duren voordat de problemen afdoende zijn verholpen.

Dit voorjaar gaf de veiligheidscommissie van de Parijse politie een negatief brandadvies af voor La Samaritaine. De directie gelastte daarop een spoedonderzoek om verder in kaart te brengen wat de problemen zijn en wat er aan gedaan moet worden. Het rapport laat aan duidelijkheid weinig te wensen over en beveelt zonder meer aan het gebouw direct te sluiten. Volgens de deskundigen moet een gebouw als dit, waar op drukke momenten 10.000 mensen binnen kunnen zijn, anderhalf uur brandbestendig blijven maar is dat in La Samaritaine voor hooguit een kwartier het geval. “Voortzetten van de exploitatie met de verouderde en achterhaalde uitrusting levert een voortdurend verhoogd risico op.”

Het rapport noemt met name de metalen structuur, de vloeren en de electrische installaties van het gebouw verouderd en onvoldoende brandbestendig. Ook ontbreekt een rookafzuigsysteem en zijn er onvoldoende vluchtwegen. Het gebouw vormt daarom een �permanent brandrisico� voor de 1500 medewerkers en duizenden bezoekers. “Het rapport laat zien hoe ernstig en urgent de situatie is,” aldus de directie. De eigenaar van het warenhuis, het detailhandelsconcern LVMH, heeft voor woensdag een spoedvergadering van het bestuur aangekondigd en verwacht het gebouw nog dezelfde dag te zullen sluiten. Voorlopig is dat voor twee weken om beter naar de structuur te kunnen kijken.

Reageer op dit artikel