nieuws

Vluchtelingenhuis van karton

bouwbreed

arnhem – Architect Piet Boon heeft ter ere van Wereld Vluchtelingendag een vluchtelingenhuis ontworpen van honingraatkarton. Het gaat om een zeskantige woning, waarvan er zes kunnen worden geschakeld met in het midden een binnenplaatsje. Gisteren werd de eerste Beecabin gebouwd in het Openluchtmuseum, vandaag wordt hij geopend.

“Het lijkt meer op een huis dat op een tent, dat maakt het anders dan andere kartonnen behuizingen voor vluchtelingen”, stelt directievoerder over de productie J. Al van Piet Boon uit Oostzaan. “Het heeft meer wanden, die bovendien goed isoleren tegen hitte en kou.” De vluchtelingenwoning heeft zes wanden van 5 centimeter dik en 2,5 meter hoog, die zijn gemaakt van Bee-Board panelen van 1.30 meter. De diameter van de eenheden is ook 2,5 meter.

Hoekprofielen

Het honingraatkartonnen toevluchtsoord ontleent stevigheid aan verbindingen met eveneens kartonnen hoekprofielen. De daken hebben een dikte van 10 centimeter, waarbij de verbinding tussen het dak en de wanden en de wanden onderling worden gemaakt met I-profielen. Klittenband en lijm zorgen voor de verdere verbindingen. “Het gaat natuurlijk om een tijdelijk onderkomen”, legt Al uit. Om de honingraatwoning bestand te maken tegen regen, is het karton geïmpregneerd met een silliconenpreparaat. De woning wordt op zijn plaats gehouden met schoorlijnen en haringen.

Concrete toepassing van de woning in vluchtelingengebieden is nog niet aan de orde, maar volgens de architect is de productie van het karton voor de woningen eventueel makkelijk op te zetten in het land waar de vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht. Verder experimenteren medewerkers van Piet Boon ook al met de toepassing van het karton in winkelinrichtingen en meubels. Leverancier van het karton voor de Beecabin is Besin International.

In het Openluchtmuseum worden vandaag op de donateursdag van de Stichting Vluchteling – behalve de woning van honingraatkarton – ook andere vormen van huisvesting voor vluchtelingen tentoongesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels