nieuws

Stroom opwekken uit wegdek is mogelijk

bouwbreed

den haag – Rijkswaterstaat heeft samen met technici en wetenschappers in een praktijkproef aangetoond dat elektriciteit kan worden opgewekt uit het wegdek.

Hoewel het principe werkt, staan de opbrengsten nog niet in verhouding tot de kosten. Het basisprincipe van het ontwerp is het opwekken van elektrische energie door gebruik te maken van de temperatuurverschillen in het wegdek. In de winter is de temperatuur aan de bovenkant van de constructie laag en onderin relatief hoog. In de zomer is dat andersom. Voor het opwekken van de stroom maakten de onderzoekers gebruik van thermokoppels. Uit de praktijkproef is weliswaar gebleken dat het idee werkt maar de kosten voor aanleg en onderhoud zijn nog niet in verhouding zijn met de energieopbrengst. Bovendien bleken de thermokoppels niet robuust genoeg voor toepassing in het wegdek.

Verder maakte een onderzoek naar twee typen innovatieve windmolens deel uit van het onderzoek. Voordeel van de windturbines was het kleinere ruimtebeslag door integratie met een lichtmast. Grootschalige toepassing ervan zit er voorlopig niet in omdat ook de turbines nog niet robuust genoeg bleken en de prestaties bovendien onvoldoende waren. Het ontwerp is afkomstig van BAM/NBM, TU Delft, Shell en Eneco en is een van de winnende inzendingen voor de ontwerpprijsvraag �Energiek wegdek�.

Reageer op dit artikel