nieuws

Sportvloer beschermt olifanten tegen artritis

bouwbreed

arnhem – De olifanten in het Arnhemse Burgers Zoo krijgen na de bouwvak nieuwe speciale sportvloeren in hun stallen, die de ontwikkeling van artritis bij de dieren moet tegengaan. Dat besluit is genomen na een proef van een jaar met een vloer in een van de vijf stallen van de olifanten.

“De olifanten hebben nu een betonnen vloer met vloerverwarming en daar overheen een asfaltlaag in hun binnenverblijven”, legt bioloog J. Wensing van de dierentuin uit. “Een Amerikaanse expert die trainers in dierentuinen lesgeeft, legde echter uit dat bij olifanten vaak stijfheid in de onderste gewrichten ontstaat doordat de dieren op te platte vloeren lopen. De olifanten die wij hebben, behoren tot de al wat oudere van de Europese collectie. Hun gewicht van gemiddeld vier ton drukt nu steeds op hetzelfde horizontale vlak in de voet. In de natuur lopen olifanten tegen heuvels op, door kuilen of over hobbels.”

Een grote lading schors of zand was voor de Arnhemse Zoo geen goede optie, omdat dan de deuren van de dierenverblijven niet meer open en dicht kunnen. Een sportvloer moest uitkomst bieden. Nadat de dierentuin zich in verschillende typen vloeren had verdiept, werd een kijkje genomen op nationaal sportcentrum Papendal, waar een type vloer lag dat mogelijk de oplossing kon bieden.

“Die vloer hebben we een jaar uitgeprobeerd in een van de vijf binnenverblijven.” De ondergrond is eerst ongelijk gemaakt door overal metalen kattenogen op de vloer te monteren, zodat de olifanten hun voeten gedwongen op bultjes moeten zetten.

Omdat het metaal veel te hard is, is er over de hele vloer een laag aangebracht die bestaat uit samengeperste rubber korreltjes. Daar overheen is de deklaag aangebracht waar de urine niet kan intrekken, zoals bij het asfalt wel gebeurde, die stroef genoeg is zodat de olifanten niet uitglijden en die �olifantproof� is. Om gepeuter aan de randen van de vloer te voorkomen, werden de randen goed dicht gekit met daar overheen een beveiligingsrand.

“Deze proefvloer bleek een succes. Alleen zal in de nieuwe vloeren de ruwe bovenlaag nog beter vast blijven zitten. De zandlaag die voor de stroefheid zorgde, ging nog iets te makkelijk los. Nu wordt gekozen voor een grover materiaal.”

De vloeren worden na de bouwvak aangelegd door aannemer BAM in samenwerking met Nootenboom Sport uit Barendrecht.

Reageer op dit artikel