nieuws

Slapende keerwand houdt water buiten de deur

bouwbreed Premium

Een centraal en toch individueel systeem ter bestrijding van buitendeurse wateroverlast gaat verder dan een partij zandzakken naast de deur.AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1023940

houder: Eikhout Metaalwerken, Waalwijk

uitvinder: M. Eikhout

Iedere Journaal-kijker kent de regelmatig terugkerende beelden: bewoners van huizen, gelegen langs een buiten zijn oevers tredende rivier, leggen met lappen plastic en zakjes zand een provisorische waterkering aan bij hun voordeur. Nooit zie je op de tv opnames die een paar weken na de waterdreiging zijn gemaakt bij dezelfde huizen. Ga er maar van uit dat die zandzakken voor de deur zijn weggehaald. Want erg handig is het allemaal niet in het dagelijks gebruik, zelfs niet voor goed mensen die goed ter been zijn.

Op veel plaatsen aan de Nederlandse kust liggen achter de deltaplanhoge  zeeweringen nog oudere en lagere dijken, min of meer evenwijdig aan de primaire waterkeringen, of juist dwars erop. In dit verband wordt wel gesproken over de waker en de slaper. Vaak worden deze secundaire waterkeringen (slapers) doorsneden door wegen of zelfs waterlopen. De laatste jaren lijkt het wat minder te worden, maar enkele decennia geleden lagen bij al die gaten afgedekte stapels houten balken die precies pasten in een enkele of dubbele set gleuven in de verharde zijkanten van die dijkdoorgangen.  Een beproefd systeem om te voorkomen dat bij een doorbraak in de primaire kering (de waker) het hele achterland kilometers breed onder water komt te staan.

M. Eikhout, eigenaar-directeur van Eikhout Metaalwerken zette zich twee jaar geleden aan het ontwerpen van een vergelijkbare waterkering voor deuropeningen. Aanleiding was de renovatie van de oude stadskern van Kampen. Begin dit jaar resulteerde dit in het octrooi �Keerwand voor vloeistoffen, en inrichting en werkwijze voor het keren van vloeistoffen�.  

De keerwand bestaat uit een aluminium paneel met een kern van kunststofschuim. Aan de onderzijde zit een brede, rubberen afdichtingsband. Het paneel kan bij dreigende wateroverlast in twee U-vormige montageprofielen worden geschoven, die zijn gemonteerd op de deurkozijnen van de te beschermen woning. Het vastzetten met twee borgpennen zorgt ervoor dat de afdichtingsband enigszins wordt samengedrukt, waardoor aan de onderzijde een goede afdichting ontstaat. Voor afdichting aan de zijkanten zorgen strips op het paneel en aanvullende vinnen in de profielen. Een afdekkap van roestvast staal completeert het geheel.

Bij de renovatie van de oude stadskern van Kampen zijn volgens Eikhout 120 à 150 keerwandjes geplaatst, gemiddeld twee per huis.  Van vaste afmetingen was natuurlijk geen sprake, dus elk huis kreeg zijn eigen, genummerde paneel of panelen. Die liggen nu met zijn allen op een centrale slaapzaal in Kampen, in afwachting van een crisis.

Reageer op dit artikel