nieuws

Servaashof verweeft samenleving met zorg

bouwbreed Premium

venray – Na de zomer begint de bouw van de Servaashof, zoals het nieuwe psychiatrisch ziekenhuis in Venray straks heet. Kenmerkend is dat de zorg nog meer middenin de samenleving komt te staan dan Venray al gewend was. Het omliggende terrein – dat eveneens een transformatie ondergaat – is zowel voor cliënten als voor burgers toegankelijk.

“Voor Venrayse begrippen hoef je dit concept niet uit te leggen”, verklaart P. Platzbeecker de minimale weerstand van de bevolking tegen de plannen. Het is volgens de bouwcoördinator van GGZ-groep Noord Midden Limburg een traditie die Venray al honderd jaar kent. “De psychiatrie hoort bij het leven hier. Venray en het St. Servatius zijn met elkaar verknoopt.”

Sinds 1907 is het St. Servatiusterrein eigendom van het Van Gogh Instituut dat er een gesticht vestigde, gericht op permanent verblijf. Fysieke arbeidstherapie van de toenmalige patiënten, die nu cliënten worden genoemd, heeft bijgedragen aan de ontginning van landbouwgrond waarop later woonwijken zijn gevestigd. Het gesticht dat ooit vrij in het weiland lag, raakte als het ware door Venray ingekapseld.

Ook in de psychiatrische zorg veranderde veel. Het gesticht, is getransformeerd tot instituut en wordt straks een psychiatrisch ziekenhuis vooral gericht op langdurig verblijf. Bewoners van de Servaashof kunnen zelf kiezen of zij een prikkel van de maatschappij willen opvangen en zijn vrij om in het buitenhof te verblijven. Op het terrein van 24 hectare rondom het ziekenhuis moet het straks voor zowel de cliënten als de burgers goed toeven zijn.

“Een kakofonie aan gebouwen staat momenteel op het binnenhof van het terrein”, vertelt F. Loos van Bureau B+B die het stedenbouwkundig ontwerp heeft gemaakt. “Alle gebouwen die er niet meer toe doen, gaan weg. De monumentale panden laten we staan.”

Zeven panden van het eerste uur worden gerestaureerd en huisvesten straks de ondersteunende functies voor het ziekenhuis. Twaalf te slopen gebouwen maken plaats voor acht nieuwe die een eenheid vormen en een eigentijdse monumentale uitstraling krijgen. In het buitenhof komen allerlei publieke voorzieningen, zoals een kinderboerderij, speeltoestellen, een amfitheater en heel veel natuur. Ook de inmiddels monumentale bomen blijven staan.

Het gebied wordt begrensd door in het totaal vierhonderd woningen, waarvan er 74 bestemd zijn voor cliënten van het ziekenhuis. De hoofdentree van het St. Servatiusterrein ligt aan de Stationsweg waar twee aan twee een verscheidenheid aan herenhuizen is gepland. Aan de zuidrand komen drie appartementencomplexen waarvan de hoven doorlopen tot in het buitenhof. Eengezinsvilla�s sieren de rand aan de Oostsingel.

Terwijl de ziel van het Van Gogh Instituut middenin de Venrayse samenleving blijft – het ziekenhuis krimpt in feite in – worden de kortdurende behandelingen en verblijf verdeeld over vier regionale centra bij bestaande ziekenhuizen in de omgeving. Zo bouwt Hurks Bouw en Vastgoed nieuwbouw in Venlo; in Weert en Roermond staat al een dependance en in Venray zijn de plannen in voorbereiding.

Ook in die zin raken zorg en maatschappij met elkaar verweven, net als op het buitenterrein van de Servaashof. De Limburgse gemeente blijft koploper wat betreft vermaatschappelijking van de zorg en een lange traditie wordt voortgezet.

Over circa een maand is bekend wie de vervangende nieuwbouw van de Servaashof gaat uitvoeren. “Heijmans IB heeft het laagst ingeschreven”, concludeert Platzbeecker. “Het is nog even wachten of het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen in Utrecht toestemming geeft en overeenkomst wordt bereikt. De bouwkosten bedragen circa 16 miljoen euro.

De woningen aan de randen van het St. Sevatiusterrein zitten nu in de aanbestedingsfase. “We hopen deze in het voorjaar af te ronden.” Vanaf half augustus tot 2010 worden de plannen uitgevoerd.

Reageer op dit artikel