nieuws

SER: Laat arboregels aan sociale partners over

bouwbreed Premium

den haag – Als het aan de Sociaal Economische Raad (SER) ligt, stemmen werkgevers en werknemers in het vervolg zelf de arboregels af.

De overheid heeft daarbij de taak om zo helder mogelijk op papier te zetten wat het veiligheidsniveau moet zijn. Werkgever en werknemer bepalen vervolgens in goed overleg welke maatregelen hiervoor moeten worden getroffen. De SER, een belangrijk adviesorgaan van de regering, gaat met het voorstel in tegen de plannen van het kabinet.

De SER benadrukt dat ondernemers veel belang hebben bij het terugdringen van het aantal regels op arbogebied. Het adviesorgaan sluit zich wat dat betreft aan bij de woorden van voorzitter L. Hermans van MKB Nederland, de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf. Hij wijst er namens alle werkgevers in Nederland op dat een goed niveau van arbeidsomstandigheden ook kan worden bereikt “zonder al die gedetailleerde en bevoogdende regels”.

De bestuurder ziet het niet zitten om overtreders aan de schandpaal te nagelen door de Arbeidsinspectie toe te staan hun namen bekend te laten maken.

Reageer op dit artikel