nieuws

Rockwool lanceert concept voor laag-energiewoning

bouwbreed Premium

hedehusene – Isolatiematerialenconcern Rockwool lanceert een woningbouwconcept waarmee het energieverbruik van woningen tot een absoluut minimum wordt beperkt. In het concept is speciale aandacht voor koudebruggen tussen muren en ramen en bij het fundament.

Volgens het bedrijf komt het warmteverbruik in de woning overeen met 2,5 liter olie per vierkante meter per jaar. Het gemiddelde in Denemarken ligt momenteel op 16 liter.

Het verbruik dat Rockwool belooft, ligt echter ook duidelijk onder de huidige normen in het bouwreglement. Los daarvan wordt de woning niet verwarmd met olie of gas, maar met aardwarmte.

Het bedrijf stelt dat bestaande technologie wordt ingezet, er is geen sprake van experimenten. Niettemin is aan concrete toepassing van het nieuwe concept jarenlang onderzoek voorafgegaan in samenwerking met de Deense technische universiteit DTU, met name ten aanzien van de aanpak van de koudebruggen, �de achilleshiel� in de laag-energiebouw.

In het concept is daarom sprake van speciale raamconstructies, uitwendige isolatie en luchtdichte verbindingen tussen de elementen. De kwaliteit van het binnenklimaat is gewaarborgd via een combinatie van mechanische ventilatie met warmteterugkoppeling en natuurlijke ventilatie.

Reageer op dit artikel